Majoriteten av svenskarna är positiva till AI, men integritetsfrågorna oroar
Hem TeknikAI Majoriteten av svenskarna är positiva till AI, men integritetsfrågorna oroar

Majoriteten av svenskarna är positiva till AI, men integritetsfrågorna oroar

Publicerat av: Redaktionen

En majoritet av svenska folket är nu positiva till AI.

Samtidigt finns en oro för bristande integritet och de flesta vill att AI-utveckling ska bindas till etiska riktlinjer.

Det visar en ny, riksomfattande undersökning om svenskarnas attityder till artificiell intelligens.

Det är fjärde året i rad som undersökningen ”Svenska Folket och AI” genomförts bland 1000 svenskar mellan 16 och 70 år. I årets undersökning svarar för första gången en majoritet av svenskarna att de är positiva till hur AI påverkar dem som privatperson (54 %), en ökning med tio procentenheter bara under det senast året.

Trots att många fortfarande är osäkra på hur AI fungerar, ökar sakta kunskapen om AI. Det svenskarna är mest positiva till med AI är smarta produkter för hemmet och förbättrad kvalitet av samhällstjänster som vård och utbildning.

Undersökningen, som tagits fram av Insight Intelligence i samarbete med Hemsö, TietoEvry, Stockholms Stad och Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), visar samtidigt att det finns orosmoment. Bristen på personlig integritet är det som oroar svenskarna mest med AI.

Majoriteten av svenskarna är positiva till AI, men integritetsfrågorna oroar– Sverige är tillsammans med Spanien det land i väst där befolkningen är mest positiv till AI, men det finns samtidigt en stor oro kopplat till digital hantering av personlig information, säger Lukas O Berg, VD på Insight Intelligence.

86 procent av de som intervjuats anser att företag som utvecklar AI-lösningar bör vara bundna till etiska riktlinjer. 68 procent tycker det i mycket stor utsträckning.

Undersökningen visar också att:

• Nästan var tredje säger sig använda AI dagligen.

• Trafikplanering, följt av sjukvård är den typ av offentlig verksamhet där flest skulle vilja se att AI användes mer.

• De typer av AI-baserade rekommendationer som svenskarnas uppskattar mest är rekommendationer kopplade till musik, film och tv-serier.

• Andelen som är okej med att AI-baserade system tar beslut om en minskar i alla sammanhang.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>