Lunar Way får banklicens

Den nordiska banking-appen Lunar Way får banklicens i Sverige.

VD på Lunar Way, Ken Villum Klausen

Samtidigt tar företaget emot investeringar på ytterligare 280 miljoner kronor. Lunar Way lanserades i Sverige i december 2018 med tech-profilen Tuva Palm i spetsen. Med ny finansiering och banklicens sätter Lunar Way nu fart på vidareutvecklingen av den svenska verksamheten.

Lunar Way får banklincens och blir Nordens senaste banktillskott. Genom att investerare satsar ytterligare 280 miljoner kronor kunde det sista kravet uppfyllas. Det innebär ett stort steg framåt för fintech-företaget som kan fortsätta expandera på den nordiska marknaden.

“Investeringen och banklicensen är resultatet av fyra års hårt arbete och stor prestation från hela Lunar Way-teamet. Vi har utvecklat en banking-app som skiljer sig från mängden. Vi erbjuder våra användare ett nytt och reellt alternativ till den klassiska modellen att hantera sin ekonomi som andra banktjänster erbjuder idag. Det senaste året har vi fokuserat på lanseringen, men det är nu dags för expandering och utveckling av Lunar Way i Sverige”, säger grundare och VD på Lunar Way, Ken Villum Klausen.

Satsar stenhårt på Sverige

På mindre än fyra år har Lunar Way gått från att vara ett tech-startup med endast en handfull medarbetare till att vara ett Nordiskt fintech-företag med knappt 100 medarbetare från Danmark, Sverige och Norge. Lunar Ways prisbelönta banking-app är tillgänglig på lokala språk i de tre skandinaviska länderna och har över 100 000 etablerade kunder. Senast öppnade Lunar Way kontor i Stockholm.

I motsättning till andra fintech-företag, som valt att satsa brett och globalt, har Lunar Way valt att utveckla lokalt och etablera sig i Norden. Att den danska banklicensen överförs till Sverige betyder också att Lunar Way nu omfattas av den statliga insättningsgarantin på samma sätt som andra svenska banker. Utöver det kommer banklicensen att göra det möjligt för Lunar Way att utveckla nya finansiella produkter och funktioner med ökad hastighet vilket också öppnar upp för nya samarbeten med andra finansiella aktörer.

2016 anslöt sig tech profilen Tuva Palm till Lunar Way’s styrelse och Palm hjälpte också Lunar Way vid Sverigeetableringen 2018. “Vi kommer att lansera en mvp (minimum viable product) först i form av bankkort och app och sedan utveckla funktioner på våren. Det kommer att bli väldigt spännande,” sa Tuva vid lanseringen. Med en ny banklicens i bakfickan kan Lunar Way nu påskynda utvecklingen av funktionalitet på den svenska produkten.

“Sverige är ledande inom nordisk fintech. De svenska konsumenterna är i större utsträckning, än något annat nordiskt land, vana vid att testa nya digitala möjligheter. De svenska bankerna står stadigt på marknaden och nya fintech-företag lanseras med diverse verktyg för att hantera sin ekonomi, men ofta står lösningar och aktörer lite ensamma. För oss handlar finansiell kontroll och vinst om överblick och det är precis vad vår app tillhandahåller eftersom du kan samla hela din ekonomi på ett ställe – i Lunar Way-appen. Vi tror att vi kan göra skillnad för svenska konsumenter och deras ekonomi trots att konkurrensen på den svenska marknaden är hård”, säger Tuva Palm.

Vill utmana svenska banker

Lunar Ways svenska app ger en fullständig överblick över spenderade pengar, ett lättillgängligt och interaktivt budgetverktyg för att följa transaktioner live i appen, samt en möjlighet att lägga undan pengar till det man drömmer om. Dessutom får de svenska användarna ett gratis förbetalt Mastercard som de själva behöver sätta in pengar på för att kunna använda. Kortet är ett multivaluta-kort utan varken års- eller månadsavgifter och som hjälper användarna att undvika dolda avgifter vid köp och uttag i andra länder, samt när de handlar i utländska webbutiker.

Något Lunar Way menar bara är början:

“Vår vision är att skapa en finansiell marknadsplats där svenska användare med Lunar Way-appen har tillgång till ett brett utbud av tjänster från olika finansiella leverantörer på ett ställe. Med konsumenternas tillåtelse öppnar vi upp för data, inleder samarbeten med finansiella aktörer som har de bästa lösningarna i branschen och fortsätter att utveckla nya produkter med utgångspunkt i kunderna och deras behov. Vi ger dem med appen ett redskap som gör ekonomin överskådlig, förståelig, lätthanterlig och samlad på ett ställe”, säger Tuva Palm.

“Vi har redan tagit första steget i Danmark och vi erbjuder nu lån via Basisbank, försäkring via Tryg Försäkring, investeringar med Saxo Bank, ett multivaluta-kort genom Paysafe, ekonomistyrning med Billy och Dinero, samt e-conomic för Lunar Way Business. Vår vision är att skapa en liknande marknadsplats i Sverige som är en ledande tech-nation. Vi vill därför kunna erbjuda våra svenska användare samma typ av utbud och samarbeten med de finansiella aktörerna i Sverige. Vårt sätt att tänka kring ekonomistyrning ska vara på ett helt nytt plan mot vad vi tidigare haft, och vi tror på att Lunar Way kommer att revolutionera och skapa nya sätt kring hantering av pengar,” avslutar Ken Villum Klausen.