Live-streamade bostadsvisningar här för att stanna
Hem Fastigheter Live-streamade bostadsvisningar här för att stanna

Live-streamade bostadsvisningar här för att stanna

Publicerat av: Redaktionen

Pandemin har skapat nya beteenden inom många olika områden och för bostadsspekulanter har digitala visningar blivit en naturlig del i köpprocessen.

Live-streamade bostadsvisningar här för att stannaSedan i höstas har Fastighetsbyrån genomfört över 4000 live-streamade visningar baserat på Bambusers plattform som integrerats med företagets egna mäklarsystem.

Responsen från spekulanterna är positiv och majoritet av mäklarna är övertygade om att de digitala visningarna kommer att leva vidare även efter pandemin.

Redan 2016 genomförde Fastighetsbyrån Sveriges första publika live-streamade bostadsvisning via appen Periscope. Därefter har olika plattformar testats, bland annat Facebook live och Instagram live.

Live-visningar tog dock inte riktigt tagit fart – förrän Corona förändrade förutsättningarna helt. Under hösten 2020 lanserade därför Fastighetsbyrån ett eget verktyg för digitala live-visningar baserat på Bambusers plattform som integrerats med företagets egna mäklarsystem.

Hittills har 4400 digitala live-visningar genomförts av nästan 70 % av Fastighetsbyråns mäklare. På frågan om hur responsen varit från kunderna så svarar 44 % av mäklarna som genomfört en digital live-visning ”mycket positiv”, 38 % ”positiv”, 17 % ”neutral” och endast 1 % ”negativ”.

– Digitala live-visningar har fått sitt stora genombrott kopplat till pandemin, som ett säkert sätt att titta på bostäder. Och i och med att vi har Bambusers plattform integrerat med vårt mäklarsystem så kan spekulanterna enkelt anmäla sig på våra bostadsannonser, få meddelanden innan visningen startar och interagera med mäklaren under visningen. Mottagande har varit väldigt positivt från spekulanter, säljare och våra mäklare, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

– Gränsen mellan den fysiska och digitala världen har för evigt suddats ut i skuggan av pandemin. Fastighetsbyråns tidiga satsning på digitala bostadsvisningar är ett bra exempel på en smart och framåttänkande strategi. Vi ser idag en ny era av kundinteraktioner där en onlineupplevelse kan vara ett bekvämare och effektivare sätt att nå ut till rätt målgrupp, samt ett viktigt komplement till analoga och fysiska interaktioner, säger Maryam Ghahremani, vd på Bambuser.

Live-visningar lever vidare efter pandemin
På frågan ”Tror du att digitala live-visningar kommer leva vidare och användas även efter pandemin?” så svarade 63 % av mäklarna som genomfört en live-visning ”Ja, definitivt”. 34 % svarade ”Eventuellt, i viss utsträckning” och endast 2 % svarade ”nej”.

– Förutom säkerhetsaspekten så finns även andra tydliga fördelar. Spekulanterna får en bra bild av bostäderna, det spar tid och resor och man kan se visningen i efterhand. Säljarna får fler som ser bostaden och mäklarna har ett effektivt arbetsverktyg. Även om det digitala inte ersätter det fysiska fullt ut så är det ett väldigt bra komplement som kommer vara relevant även efter pandemin, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Resultat från Mäklarpanelen april 2021:

Har du genomfört någon digital live-visning?

Ja 69%
Nej 31%

Hur upplever du responsen på digitala live-visningar från kunderna?

Mycket positiv 44%
Positiv 38%
Neutral 17%
Negativ 1%
Mycket negativ 0%

Tror du att digitala live-visningar kommer leva vidare och användas även efter pandemin (alla respektive de som genomfört en digital live-visning)?

Ja, definitivt 54% 63%
Eventuellt i viss utsträckning 43% 34%
Nej 3% 2%

 

Digitala live-visningar – så går det till
Mäklaren börjar med att lägga in visningen i Bambuser-appen som då även visas på objektet på Fastighetsbyran.com. Spekulanten anmäler sig på objektssidan och när anmälan är gjord skickas e-post med länken till visningen. 30 minuter innan visningen skickas även en påminnelse via sms. När det är dags för visning startar mäklaren visningen i appen. Tittarna klickar på länken och visningen startar automatiskt. Mäklaren visar upp bostaden genom att sända live. Tittarna kan via en chatt ställa frågor direkt till mäklaren som ser frågan i mobilen och kan svara på den direkt. Visningen sparas och kan ses i efterhand för de som har länken.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>