Hem Nyheter Lendo expanderar ut i Europa med ny plattform skriven i Go: vi är oerhört nöjda med resultatet.

Lendo expanderar ut i Europa med ny plattform skriven i Go: vi är oerhört nöjda med resultatet.

Publicerat av: Redaktionen

Lendo är ett av Sveriges ledande fintech-bolag som i snabb takt växer ut i Europa.

Lendo expanderar ut i Europa med ny plattform skriven i Go: vi är oerhört nöjda med resultatet. 3

Anna Franzén, Chief Technology Officer på Lendo.

Något som i dag är möjligt tack vare investeringar i en ny teknisk plattform. Lendo har satsat på skalbarhet, arkitektur och design i den nya plattformen som redan är implementerad i Sverige. Nyligen lanserades även Lendo i Österrike, Danmark och Polen. Nu hoppas man på att plattformen ska lyfta Lendo ut på fler Europeiska marknader.

Anna Franzén, Chief Technology Officer på Lendo är nöjd med resultatet och lanseringen.

– Det finns många fördelar att nämna med den nya plattformen. Framförallt att den har en microservice-arkitektur och att vi använder oss av domain driven design vilket möjliggör att våra olika avdelningar kan resonera och prata samma språk kring vår domän. Målet är att skriva core-funktionalitet som kan användas i alla länder men även möjlighet att skriva nya landspecifika funktioner samt addera nödvändiga services för att lyckas med produkten i respektive land. Ytterligare en styrka är att plattformen är event-driven vilket gör den asynkron och ger oss möjligheten att spela om events, säger Anna.

Den nya plattformen är skriven i Go. Utbudet av programmeringsspråk är idag stort och trender förändras snabbt. Niklas Jonsson är Tech Manager på Lendo. Han lyfter effektivitetsaspekterna med Go och berättar att man valde språket för att det passade bra för arkitekturen och det designmönster man valt.

– Go är ett effektivt språk med låg minnesanvändning, kort kompileringstid och små binärer. Det är framförallt enkelt och roligt att arbeta i samt går snabbt att lära sig vilket är en stor fördel vid onboarding av nya medarbetare, berättar Niklas.

Uppdaterad fontendteknologi

Med en ny Go-plattform behövde Lendo även uppdatera frontendteknologin.

– Vi ville hitta en frontendteknologi som framförallt kunde möta snabba förändringar i Lendos produkt. Därför valde vi Javascript och React för Lendos frontend. React ger oss exempelvis möjlighet att återanvända gemensamma komponenter, effektivt testa och iterera över nya lösningar, menar Niklas.

Utöver att den nya plattformen rent tekniskt möjliggör en smidig och effektiv expansion, hoppas man på att plattformen i kombination med Lendos kultur ska locka fler utvecklare att söka sig till Lendo. Niklas har redan börjat märka av de positiva effekterna av plattformsbytet. Plattformen underlättar det dagliga arbetet och har stärkt engagemanget bland medarbetarna.

– Våra utvecklare är mycket nöjda med teknikstacken, vilket är viktigt för att skapa engagemang internt som externt. Just nu expanderar vi också i en snabb takt och det är viktigare än någonsin med en bra teknisk struktur i kombination med engagerade medarbetare, menar Niklas.

En av Sveriges bästa sajter inom kategorin sök & jämför

Nyligen uppmärksammades Lendos plattform och sajt av svenska nyhetssajten IDG som rankar Sveriges bästa sajter och nättjänster. Något man har arbetat hårt för och är stolta över berättar Anna.

Snart kan plattformen komma att implementeras i fler länder i Europa. Både Anna och Niklas ser fram emot nya marknaders respons på produkten och plattformen.

– Vi hoppas att den nya plattformen, som i ett första steg är byggd för att möta höga krav från både kunder och regelverk i Norden, ska vara med och driva digital förändring på Europas lånemarknader. Framförallt ser vi fram emot att kunna hjälpa fler européer att ta informerade lånebeslut genom att via vår plattform smidigt kunna jämföra lånevillkor, säger Anna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>