Hem NYHETER Låt oss prata om Brexit – Nya regler för efterlevnad

Låt oss prata om Brexit – Nya regler för efterlevnad

Publicerat av: Redaktionen

Brexit är för tillfället ett hett ämne: alla företag eller tillverkare av varor, vare sig EU-baserade eller UK-baserade, vill veta hur de kommer att påverkas.

Låt oss prata om Brexit - Nya regler för efterlevnad 2

Nya regler för efterlevnad

Storbritannien lämnade officiellt EU den 31 januari 2020, då ett övergångsavtal om övergångsperiod inrättades som anger att EU-lagstiftningen kommer att fortsätta att gälla i Storbritannien till och med den 31 december 2020. Efter denna period kommer EU-fördragen, EU:s fria rörlighetsrättigheter och de allmänna riktlinjerna enligt EU-lagstiftningen inte längre att gälla Storbritannien.

Den här artikeln är en kort översikt över hur Brexit kan påverka lagar och regler som reglerar produktens efterlevnad och ansvar när de säljs på den brittiska marknaden och vice versa i EU. Den nuvarande lagstiftningen i EU sätter en hög standard för produktsäkerhet, miljömässiga och andra lagkrav som gäller för ett brett urval av produkter som elektrisk utrustning, medicinsk utrustning, maskiner, leksaker etc. Ändringar av någon av dessaa lagstiftningar ändrar i slutändan den fria rörligheten för varor mellan Storbritannien och EU, där begränsningar kan finnas.

Vad är Brexit?

Brexit är en sammanslagning av orden “brittisk” och “exit” och hänvisar till Storbritanniens beslut från en folkomröstning den 23 juni 2016, att lämna Europeiska unionen senast den 31 januari 2020. Storbritannien har varit en fundamental del av Europeiska unionen sedan 1973 och var ursprungligen medlem för att arbeta för att minska handelsrestriktionerna mellan medlemsstaterna. Sedan dess har de varit en integrerad del av EU och har upprätthållit dess ekonomiska status i världen, samtidigt som de stöttat länder runt omkring som är mindre stabila.

År 2016 beslutade den brittiska regeringen att hålla en folkomröstning och låta sina medborgare avgöra om Storbritannien fortfarande skulle vara medlem i EU. Över 33 miljoner människor bestämde Storbritanniens framtid, och det slutgiltiga beslutet var att lämna EU. Den brittiska premiärministern uttalade vid den tiden:

”Det brittiska folkets vilja är en instruktion som måste levereras. Det var inte ett beslut som togs lätt, inte minst för att så många saker har sagts av så många olika organisationer om betydelsen av detta beslut.”

David Cameron, brittisk premiärminister 2010 – 2016

Resultatet av omröstningen trotsade alla förutsägelser och upprörde de globala aktiemarknaderna, vilket fick det brittiska pundet att sjunka till sin lägsta nivå på 30 år. Processen att lämna EU startas genom att åberopa artikel 50 i Lissabonfördraget, som utlöstes den 29 mars 2017. Storbritannien hade, från denna tidpunkt, två år på sig att komma överens och förhandla fram en överenskommelse om ett nytt förhållande med EU. Detta förlängdes flera gånger på grund av misslyckade förhandlingar och förändringar i det brittiska parlamentet.

Den 31 december 2020 lämnade Storbritannien med en överenskommelse mellan den brittiska premiärministern Boris Johnson och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Enligt utträdelagen för Storbritannien kommer regeringsministrar att behöva lagstifta för att ändra de brittiska lagarna som genomför EU-direktiv för att säkerställa att dessa lagar är sammanhängande och effektiva efter Brexit. Således måste Storbritannien bilda sitt eget märkningssystem för överensstämmelse.

Hur påverkar Brexit hälso- och säkerhetsöverensstämmelse för varor?

Före Brexit hade Storbritannien som en del av EU obligatorisk märkning av överensstämmelse för reglering av varor som sålts inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EAA), kallad

Conformité Européenne, även känd som CE-märke och mycket likt FCC i USA. Detta direktiv gäller inte bara varor som produceras inom EAA utan även de som säljs i EAA. Det är detta som gör CE-märket mycket igenkännligt över hela världen.

För slutanvändare av en produkt ger CE-märkningen ingen egentlig användbar information och bör inte användas som en kvalitetssäkringsdeklaration. det visar inte heller några bevis för test från tredje part. Närvaron av ett CE-märke indikerar att lämplig teknisk dokumentation som stöder användningen av CE-märket är tillgänglig på begäran av tillverkaren eller den person som är ansvarig för att placera produkten inom EAA.

De största förändringarna i de brittiska reglerna för produktöverensstämmelse är följande:

  • Den nuvarande CE-märkningen kommer inte längre att gälla i Storbritannien från och med den 1 januari 2022. UKCA-märkningssystemet (UK Conformity Assessed) kommer att vara den nya brittiska produktmarkeringen som används för de produkter som säljs på den brittiska marknaden som tidigare behövde ett CE-märke. För närvarande kommer UKCA att följa samma riktlinjer som CE-märkningen men med säkerhets- och efterlevnadsstandarder nu endast giltiga i Storbritannien. Vissa produkter som endast kräver egencertifiering med UKCA- och CE-lagstiftning får, under en kort tid efter övergångsperioden, säljas i Storbritannien där de uppfyller CE-märkningen.
  • För de produkter som ska säljas i Storbritannien som kräver obligatoriska utvärderingar från tredje part av anmälda organ, såsom medicintekniska produkter, om ett brittiskt organ har utfört sin bedömning måste produkten vara UKCA-märkt omedelbart efter IP-slutförandet. Om ett EU-organ har genomfört bedömningen måste de ha CE-märkning och förblir accepterade för användning i Storbritannien så länge CE-märket accepteras, vilket för närvarande är till och med den 31 december 2021.
  • Det nya UKCA-märket kommer inte att erkännas inom EU vid något tillfälle. Det kan dock visas tillsammans med CE-märkning och andra markeringar. Därför måste alla produkter som kräver CE-märkning och exporteras mellan Storbritannien till EU uppfylla EU: s produktstandarder och vara skyldiga att visa CE-märke och UKCA-märke. Det finns absolut inga begränsningar för produkter som visar flera märken så länge de överensstämmer med var och ett.
  • Storbrittanienbaserade anmälda organ som för närvarande har till uppgift att bedöma överensstämmelsen för produkter som kräver CE-märkning innan de släpps ut på EU-marknaden kommer efter övergången inte längre att etableras i EU. De bedömningar av överensstämmelse som utförs av dem, inklusive de bedömningar som utförts före övergångens slut, är inte giltiga i EU. Företag vars produkter för närvarande är beroende av tredje parts bedömningar av överensstämmelse som utförs i Storbritannien kommer att behöva få nya bedömningar utförda av EU-baserade anmälda organ för att säkerställa fortsatt efterlevnad.
  • Det bör också noteras att när Storbritannien lämnar EU så påverkas också försörjningskedjan. Detta är viktigt eftersom varje operatör enligt EU-reglerna och de nya brittiska reglerna har olika regleringsskyldigheter, oavsett om de är tillverkare, importör eller distributör. Om en tillverkare från Storbritannien exporterar till EU, ska det mottagande landet betraktas som importör. En importörs skyldigheter är mycket strängare än en distributörs skyldigheter, och åläggs dem att säkerställa att produkterna uppfylls enligt EU-reglerna. Det gäller även EU-exportörer till Storbritannien: de olika importörerna och distributören måste vara fullt medvetna om sina skyldigheter efter Brexit.
  • Avvikelsen nu är inget annat än administrativ, med både Storbritannien och EU som erbjuder olika system men förlitar sig på samma hälso- och säkerhetsstandarder tills vidare. För de företag som hoppas kunna sälja produkter på både Storbritanniens och EU:s marknader måste båda systemen vara nära anpassade för enkel integration. annars kan det bli en förvirrande och ekonomisk börda.

Sammanfattning

Företag bör vara fullt medvetna om de regler och nya standarder som kommer att träda i kraft efter 2021, när övergångsperioden slutar. Brexit-förhandlingarna avslutades strax före den 31 december 2020, och det kan fortfarande finnas justeringar av reglerna, men det rekommenderas att söka juridisk hjälp där det är tillämpligt. Förhoppningsvis kommer övergångsperioden att vara smidig och företag kommer att kunna handla med sina varor både i Storbritannien och EU utan problem. Den största utmaningen kommer att vara fullständig öppenhet i riktlinjerna och försäkra företag att tillverkare, importörer eller distributörer är helt tydliga i sin roll, och vad som begärs av dem inom försörjningskedjan.

Läs mer 

Relaterade Artiklar