Lansering av Luminar Ventures med en halv miljard i kapital för unga digitala teknikbolag

Grundare av Luminar Ventures är affärsänglarna Magnus Bergman och Jacob Key tillsammans med Stockholm Innovation and Growth (”Sting”), Sveriges ledande ekosystem för startups.

Lansering av Luminar Ventures med en halv miljard i kapital för unga digitala teknikbolag 1Fonden kommer att investera i tidiga skeden och erbjuda ett aktivt ängelliknande stöd till techstartups som drivs av team och entreprenörer som har en ambitiös global vision att förändra etablerade industrier och tjänster genom digital teknik och nya affärsmodeller.

Magnus Bergman och Jacob Key är tidigare serieentreprenörer och aktiva ängelinvesterare, båda med gedigen erfarenhet av att grunda och utveckla techstartups. Under de senaste 10 åren har Magnus Bergman gjort över 30 såddinvesteringar, med ett antal imponerande exits, vilket gör Magnus till en av de mest erfarna och framgångsrika affärsänglarna i Sverige. Jacob Key har gjort över 20 investeringar innan han grundade Luminar Ventures, med tre framgångsrika försäljningar hittills. Med i teamet är även Linda Höglund, CFO och Daniel Karsberg, Investment Manager. Linda har en bakgrund som global finanschef på snabbväxande ”unicorns”, inklusive Klarna i Europa och Grab i Sydostasien. Daniel var senast Investment Manager på Creathor Venture, där han ledde Creathors nordiska verksamhet.

– Många års arbete med nystartade företag gör att vi förstår utmaningarna med att bygga globala bolag. Målsättningen med Luminar Ventures är att använda vår erfarenhet för att ge våra portföljbolag ett aktivt och professionellt stöd samtidigt som vi överbryggar finansieringsgapet mellan de tidigaste tillväxtskedena, då änglarna investerar, och de senare skedena då det finns gott om kapital, säger Magnus Bergman, grundare av Luminar Ventures, i en kommentar till lanseringen av fonden.

Fonden siktar på att leda större såddrundor i Sverigebaserade företag med digitalt skalbara lösningar. Den genomsnittliga investeringen förväntas bli cirka 10 miljoner kronor, men Luminar kommer också att göra så kallade ”pre-seed”-investeringar och ”serie A”-investeringar.

– Vi är glada att vara igång med Luminar Ventures och har redan en nära dialog med ett antal lovande startups runt om i Sverige. Som tidigare entreprenörer och affärsänglar är vårt mål att vara mer operativa i de tidiga tillväxtskedena än traditionella venture capital-investerare och vi ser fram emot att arbeta nära grundarna i våra portföljbolag. Vi kommer att stötta dem i arbetet med att marknadsanpassa deras produkter och förbereda företagen för global expansion, med siktet på tidig tillväxt, säger Jacob Key, grundare av Luminar Ventures.