Hem Nyheter KPMG, SAS, och Proteqnic i innovativt samarbete – AI ska effektivisera driften av vindkraftsparker

KPMG, SAS, och Proteqnic i innovativt samarbete – AI ska effektivisera driften av vindkraftsparker

Publicerat av: Redaktionen

Nu lanserar KPMG, SAS Institute och Proteqnic ett nytt innovativt koncept som kommer att effektivisera driften av vindkraftsparker, och ge operatörer möjlighet att ta bättre kontroll över sina processer och data.

KPMG, SAS, och Proteqnic i innovativt samarbete – AI ska effektivisera driften av vindkraftsparker 3– Detta samarbete är ett intressant exempel på hur innovativa lösningar kan realiseras från en dynamisk blandning av en start-up och två starka internationella företag, säger Mats Frisk, chef för strategiska allianser på KPMG Sweden.

Inspektion av blad på vindkraftverk har historiskt utförts av tekniker genom rep-access vilket är en riskabel, kostsam och tidskrävande uppgift. Numera görs detta huvudsakligen med hjälp av drönare som istället genererar stora volymer data. Vindkraftsoperatörer får normalt inspektionsrapporter med en årlig ögonblicksbild vilket föranleder ett beroende av inspektionsleverantörer samt en bristande överblick över tid och mellan anläggningar.

– Genom vårt koncept minskar vi vindkraftsoperatörernas beroende av inspektionsföretag samtidigt som de får kontroll över sina processer och beslut, säger Mattias Karlsson chef för affärsutveckling på Proteqnic.

Proteqnic, ett spinoff-företag från Vattenfall Wind, har utvecklat ett koncept som gör det möjligt för vindkraftsoperatörer att ta kontroll över processen. KPMG och SAS Institute genomförde nyligen ett Proof of Concept, under vägledning av Proteqnic, och kunde därefter verifiera att konceptet är mycket effektivt.

Bilderna som tagits av drönare analyseras automatiskt genom Machine Learning. Den Proof of Concept som utfördes identifierade betydande möjligheter till besparingar och kvalitetsförbättringar, säger Mats Frisk.-Vi är mycket glada över att kunna delta i detta samarbete. Framöver kommer vi gemensamt att kunna leverera förändring till en bred grupp av vindkraftsoperatörer. De får ett nytt perspektiv med värdefulla prognoser, säger Mattias Karlsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>