Hem Nyheter Kontaktlösa betalningar i kollektivtrafiken – Stockholm nästa?

Kontaktlösa betalningar i kollektivtrafiken – Stockholm nästa?

Publicerat av: Redaktionen

När Visa Sverige släpper avsnitt två av podden Visa Network Breakfast Podcast är det betallösningar i kollektivtrafiken som står i centrum, ett ämne som diskuterats flitigt under vintern.

Kontaktlösa betalningar i kollektivtrafiken – Stockholm nästa? 3Politiska aktörer vill se nationella appar för samordning och har krävt öppna spärrar i tunnelbanan samtidigt som SL har testat nya digitala betalsätt och optiska läsare. Visa, SL och Samtrafiken tar oss igenom dåtid, nutid och framtid.

Det är inte mer än 5 år sedan den sista pappersremsan avskaffades i Stockholms kollektivtrafik. Sedan dess har utvecklingen gått framåt med Access-kortet och tillhörande kringtjänster. Framtida lösningar inspireras bland annat av Londons kollektivtrafik (TFL), som sedan 2014 erbjuder alla resenärer att använda sig av sina betalkort vid spärrarna för att därefter få den bästa taxan baserat på sitt personliga resmönster.

– Flera europeiska städer, däribland Stockholm, har redan börjat inspireras av Visas Transit team i London för att lära sig mer. Vårt mål är att även resenärer i svensk kollektivtrafik ska omfattas på sikt och därmed få en enklare, snabbare och säkrare betalningsupplevelse, säger Christina Lind, sverigechef på Visa.

I avsnitt två av podden, Framtiden för resebetalningar i smarta städer, diskuteras betallösningar för kollektivtrafiken. Medverkar gör Steven Orelowitz – Visa Transit team, Gerhard Wennerström – Samtrafiken och Karl Rydahl – Stockholms lokaltrafik. Samtalet, som hålls på engelska, leds av journalisten och författaren Mats Lewan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>