Hem Teknik Kommer Corona-krisen ge fler hemföretag?

Kommer Corona-krisen ge fler hemföretag?

Publicerat av: Redaktionen

När Corona drog in över Europa var det få som förstod vad som var på gång.

Kommer Corona-krisen ge fler hemföretag? 3Visst hade vi sett filmklipp från Kina och fått viss statistik. Men att själva uppleva hur smittsamt detta virus är var något helt annat. Svenska myndigheter uppmanade oss att jobba hemifrån. Skulle ett resultat av pandemin kunna bli att fler hemföretag startas just för att folk vill fortsätta jobba hemifrån?

Möjligheten att dra igång ett eget företag

I takt med att Corona-krisen intensifieras finns oron för att bankerna kommer att krascha. Även om de inte gör det kan det bli svårare för företag att få lån. Även mindre lån utan UC som kan behövas för att komma igång med en verksamhet.

Nu finns det ju stora fördelar med att dra igång ett företag hemma. Det betyder att kostnader för lokal och resor till jobbet uteblir. Det här kan vara en stor fördel som gör att fler vågar. Den som förlorar jobbet på grund av Corona-pandemin kan uppleva att det inte finns mycket att förlora på att försöka.

Om det företag som du jobbar för inte kan låta dig jobba hemifrån och kanske till och med måste säga upp dig på grund av dålig ekonomi kan det vara chansen. Chansen att göra något av dina drömmar om en egen verksamhet.

En undersökning från 2019 visade att var tredje svensk drömmer om att starta eget. Kan pandemin 2020 vara det som gör att fler försöker? Just hemmaföretaget kan ju vara en stor möjlighet när det inte är så enkelt att få den typ av lån som hade krävts för ett större projekt. Det kan till exempel bli tal om många mindre företag inom IT-området.

Vanan att jobba hemma finns redan

Att jobba hemifrån är inget nytt. Under januari och februari får många småföretagare ta med sig kontoret hem. Det beror på att det är årstiderna då många barn är hemma sjuka och föräldrar som driver företag får då se till att klara både ungarna och jobbet.

Det var ju precis vad som hände för många föräldrar i länder där man bestämde sig för att sätta hela befolkningen i karantän i mars 2020, som till exempel Spanien. För de som redan jobbade hemifrån eller med IT-verksamhet som kunde flyttas till hemmakontor innebar detta en form av vabb-verksamhet utan dess like.

Men folk klarar uppenbarligen att både jobba och ta hand om barn hemma. För många kan det vara förvånande hur väl det här kan fungera. De som får stanna hemma med barn på grund av pandemi kan alltså inse att det kan vara väl värt att fortsätta att jobba hemma.

De ekonomiska aspekterna av Corona-krisen

Nu är det förstås inte helt självklart att folk kommer att ha de medel som krävs för att starta ett bolag. Inte ens hemifrån med begränsade kostnader för lokal och transport. Vissa områden som IT, lokala tjänster och arbeten som inte kräver stora investeringar bör bli populära.

Samtidigt får vi inse att hela marknaden påverkas av att stora företag går i konkurs. Det kan innebära några tuffa månader då det blir svårt att skapa nya affärskontakter och sälja. Fast om denna period används på ett smart sätt och en kostnadseffektiv verksamhet kan byggas upp hemifrån kan det bli en god investering för kommande månader och år.

Kommer vi att bli rädda för umgänge?

Att jobba hemma i Corona-tider handlar ju inte bara om att på något vis fortsatt ha en sysselsättning och inkomst. Det har uppstått ett rädsla för att röra sig i folksamlingar då vi har insett att vi inte ens kan se vem som har och sprider smittan.

Om vi blir rädda för att röra oss bland folk kan det också bli en sporre till att vi i större utsträckning startar hemföretag. Det här kan också tänkas bli en fördel som ges av företag till anställda.

Om du söker jobb och ett företag kan erbjuda dig en- eller tvådagarsvecka där resten av arbetstiden är hemifrån kanske du tycker att det verkar fantastiskt. Du kan utföra samma jobb och kommunicera med dina medarbetare via nätet. Du slipper sitta på bussar och tåg och minskar därmed risken för att smittas av bakterier och virus.

Mer handel online kan ge plats för många nystarter

Om det blir så att vi lägger om vår livsstil och drar oss tillbaka till våra hem lär ju handeln online avspegla detta. Istället för att gå till butiker och köpa kläder, prylar och annat kan vi beställa detta online.

Här finns det ju ett enormt utrymme för hemföretag som kan vara en del av olika affärsinitiativ på nätet. Även kommunikation som sker i allt högre utsträckning online i coronavirusets kölvatten ger uppslag till nystarter.

Summering

Även om vi först kommer att se en enorm svacka ekonomiskt av coronavirusets framfart är det många experter som är eniga om att vi sedan kommer igen. Då kan det vara många som helt enkelt väljer att stanna hemma och jobba med egen verksamhet hellre än att återvända till tidigare arbetsplats.

Detta oavsett om de gör det av rädsla för umgänge eller för att de helt enkelt insett att möjligheterna med en helt vanlig dator och nätet är helt fantastiska. Att drömmen om den egna verksamheten äntligen kan bli sann.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>