Hem Fastigheter Kombinerad värme och kyla ger miljövänligare energi

Kombinerad värme och kyla ger miljövänligare energi

Publicerat av: Redaktionen

Med högt kund- och teknologifokus jobbar Oilon för att skapa effektiva och miljövänliga energilösningar för industri, energi- och fastighetsbolag.

Kombinerad värme och kyla ger miljövänligare energi 3Det finländska företaget Oilon grundades 1961 och är globalt verksam i dag. I huvudsak gör Oilon brännare för olika bränslen och så kallade ChillHeat värmepumpar. Kunderna består av industri, energi- och fastighetsbolag.

– För att kunna hjälpa och stöda slutkunderna med effektiv driftsättning, service och underhåll behövs en lokal närvaro. Därför har vi valt att jobba genom lokala återförsäljare och vårt nätverk växer kontinuerligt, berättar Samuel Östman som är försäljningschef för den svenska marknaden.

CHC-konceptet, som står för combined heating and cooling, har varit speciellt framgångsrikt i de nordiska länderna.

– Man får nytta av värmepumpens båda sidor. Den kalla sidan för att producera kyla och den varma för att producera värme, förklarar Östman.

På grund av ett större miljöfokus och medvetenhet bland allmänheten har värmepumpar blivit allt populärare.

– Det finns en strävan att minska användningen av fossila bränslen. Värmepumpen drivs av el som till 100 procent kan komma från förnybara energikällor.

Värmeöverskottet återvinns

Värmepumpar baseras på beprövad och problemfri teknologi som kräver minimalt med underhåll.

-Oilon ChillHeat värmepumparna är byggda för att användas i väldigt varierande driftförhållanden, och kan vid behov leverera upp till 120°C varmt vatten. De kan med fördel användas både till CHC-anläggningar och till att återvinna spillvärme från olika industriella processer. CHC och värmepumpar kommer i framtiden att få en större roll i samhällens kyl- och värmeproduktion, säger Östman.

Enligt honom öppnar det här upp för helt nya affärsmöjligheter för energibolagen att sälja fjärrkyla i och med att de inte längre behöver gräva upp gator för att kunna sälja kyla till en kund. Flera energibolag, såsom E.On, Helen, Fortum och Kraftringen, har tidigt sett fördelarna med CHC-konceptet och har redan ett flertal maskiner installerade.

CHC kräver inte några synliga vätskekylare på taket och ger högsta energieffektivitet i och med att kylan kan produceras vid exakt den temperatur som kunden behöver.

– Det är extra miljövänligt ifall kylenergin, alltså värmeöverskottet, kan återvinnas och förflyttas dit det behövs genom fjärrvärmenätet.

Det här minskar behovet av att elda primärbränsle och innebär således mindre CO2-utsläpp och miljöbelastning. Utöver miljöfrågor beaktar man alltid kunden på Oilon.

– Vi arbetar med högt kund- och teknologifokus och våra produkter är av högsta kvalitet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>