Hem Förvärv KMD anställer svensk toppchef som ny chef i Norden

KMD anställer svensk toppchef som ny chef i Norden

Publicerat av: Redaktionen

Det danska IT-företaget KMD växlar nu upp nordiskt, och rekryterar en svensk profil från den nordiska IT-branschen som ny chef i KMD.

KMD anställer svensk toppchef som ny chef i Norden 2

Per Johanson

Svenska Per Johanson kommer senast från den svensk-finska IT-koncernen Tieto, där han bland annat varit Sverigechef. Nu träder han in som ny Nordenchef och ska på nordisk nivå utöka KMD-koncernens verksamhet inom finanssektorn. Per Johanson ges titeln Executive Vice President, och tar även plats i den högsta ledningen i KMD-koncernen. Samtidigt blir han arbetande styrelseordförande i det norska KMD-dotterbolaget Banqsoft, som utvecklar mjukvara till finanssektorn. Banqsoft gör även ett skifte på vd-posten.

KMD har stora ambitioner på den nordiska marknaden, där särskilt den finansiella sektorn är ett uppsatt mål för den danska IT-koncernens skandinaviska tillväxt.

För att stärka verksamheten i Skandinavien hämtar nu KMD den svenska IT-profilen Per Johanson till KMD:s högsta ledning. Per Johanson kommer från den finska IT-koncernen Tieto, där han bland annat varit Sverigechef. Per Johanson har också som Executive Vice President haft ansvaret för Tietos Financial Services på global nivå.

– Vi är väldigt glada över att hälsa Per Johanson välkommen till KMD. Han är en extremt erfaren inom ITområdet, och har under många år levererat solida resultat på nordisk och internationell nivå. Kombinationen mellan en djup kunskap om det finansiella området och IT-sektorn, samt hans nordiska profil gör honom särskilt lämpad för uppdraget som ligger framför oss, säger Eva Berneke, vd på KMD.

Nya tillväxtmöjligheter för KMD i Skandinavien

Hos KMD är kursen inställd mot en utveckling av den skandinaviska verksamheten. 2015 köpte KMD den norska IT-verksamheten Banqsoft, som utvecklar mjukvara till finanssektorn. 2016 tog KMD sedan över den danska IT-verksamheten Edlund, som utvecklar mjukvara till liv- och pensionsområdet. Båda verksamheter har i år haft en positiv utveckling, och har inom ramen för KMD:s övriga verksamheter ytterligare skandinavisk potential.

– Marknaden för finansiell mjukvara växer och är under förändring. KMD har över hela koncernen en stark mjukvaruportfölj till sektorn som vi vill bredda på den nordiska marknaden. Dessutom söker vi fortsatt nya möjligheter att växa på andra sätt än enbart organiskt. Det är inte en lätt uppgift att lyfta företaget över landsgränserna och därför dedikerar vi nu en särskild chefsposition till uppgiften som förankras i KMDs högsta ledning, säger Eva Berneke.

Per Johanson ser fram emot den nya rollen i KMD-koncernen.

– Finanssektorn genomgår i just nu stora förändringar, där digitaliseringen är den tyngst vägande faktorn. Det gäller inte enbart bankväsendet, utan en mängd finansiella områden, däribland liv- och pension. KMD är Danmarks största IT-verksamhet med betydande tillväxtambitioner, både genom den befintliga portföljen såväl som genom nya förvärvsmöjligheter. Vi befinner oss mitt i en strategisk transformation, som är både utmanande och spännande att vara en del av. KMD-koncernen har potential att bli en viktig nordisk aktör, särskilt inom mjukvara till finanssektorn. En kurs jag vill vara med och sätta tillsammans med mina nya kollegor, säger Per Johanson.

Per Johanson tillträder den 15 januari som Executive Vice President på KMD samt som styrelseordförande för Banqsoft.

Banqsoft byter vd

Samtidigt som Per Johansson tillträder som ordförande i Banqsofts styrelse byter det norska IT-företaget också vd. Johnny Rindahl ersätts med Terje Kjøs som tidigare hade positionen Business Area Manager för Financial Solutions i Banqsoft.

Johnny Rindahl går till Verdene Capital Advisors som han känner sedan tidigare då Verdene Capital Advisors sålde Banqsoft till KMD.

– I KMD-koncernen har Johnnys insats värderats högt. Han har tillsammans med Banqsofts ledning och medarbetare lyft hela verksamheten på ett imponerande vis de senaste åren. Banqsoft har utvecklats från att enbart fokusera på mjukvara för asset financing till att kunna leverera banklösningar för nya banker över landsgränserna med en mycket kort ”time-to-market”. Det kan ingen av våra konkurrenter i Skandinavien matcha. Med en stark produktportfölj har de lockat massa nya spännande kunder. Vi skänker ett stort tack till Johnny för sin starka insats hos Banqsoft. Samtidigt ska vi också ge ett hjärtligt välkomnande till Terje Kjøs som ny vd. Terje har visat fina resultat i ledningen. Han har varit kärnpunkten för utvecklingen av mjukvarulösningen och vi är övertygade om att han blir en stark vd som i samspel med KMD kommer säkerställa en stark utveckling för Banqsofts resa framöver, säger Eva Berneke.

Om Per Johanson

Per Johanson, 54 år, kommer från en position som Executive Vice President för Financial Services och Industry Products på global nivå i den nordiska IT-koncernen Tieto. Från 2013 till våren 2017 fick han samtidigt posten som Sverigechef. Per Johanson kom till Tieto 2009, från en position som Managing Director för Financial Services Sweden hos nuvarande CGI. Tidigare i karriären har han bland annat haft ledarpositioner hos Atos och i den svenska försäkringsbranschen.

Per Johanson har en BA i Business Administration and Marketing från Lunds Universitet samt en MBA från University of Warwick, UK.

Privat är Per Johanson bosatt i Lund, där han bor tillsammans med sin fru. Tillsammans har de två döttrar, som är 19 och 22 år gamla. Fritiden spenderar han gärna med tennis, litteratur och resor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>