Klockintresset fortsätter att öka markant

Försäljningen av exklusiva klockor fortsätter att stiga i Sverige.

Klockintresset fortsätter att öka markant 1Sefina Pantbank är en av aktörerna i branschen som ökat sin klockförsäljning med 40 procent de senaste tre åren. Men det ökade intresset leder även till att många falska kopior florerar på marknaden.

Klockintresset fortsätter att öka i Sverige. Från att ha varit ett intresse främst bland välbärgade män har klockan kommit att bli en viktig accessoar för både kvinnor och män. Det är framförallt de dyrare klockorna som är populära och därför vänder sig många spekulanter till pantbanker och auktionshus för att hitta sin drömklocka till ett andrahandspris. Någon som märker av den stora trenden är Sefina Pantbank som ökat sin klockförsäljning med 40 procent de senaste tre åren.

– Det är främst de exklusiva modellerna som efterfrågas. Eftersom en helt ny sådan klocka är väldigt dyr kommer många till oss för att hitta sin drömklocka i vintagemodell istället. En annan anledning till varför man letar efter vintageklockor på andrahandsmarknaden är för att hitta en unik modell som ingen annan har, säger Jimmy Jonasson, klockexpert på Sefina Pantbank.

Äkta eller falsk

Det ökade intresset för dyrare klockor innebär också att fler falska märkeskopior kommit ut på marknaden. Det är därför viktigt att man som köpare är medveten om vad man ska tänka på vid ett köp av en begagnad klocka så att man inte blir lurad.

– Om du vill köpa eller redan har köpt en klocka, men är osäker på äktheten, är det bästa att ta hjälp av någon som har kunskaper inom området. Du har allt att vinna på att kontakta antingen ett auktionshus, en pantbank eller annan extern part som ser om den är äkta eller inte, säger Jimmy Jonasson.

Att tänka på vid köp av begagnad klocka

  • Skicket på klockan – Kontrollera att klockan är fri från repor och att den fungerar. Att lämna in klockan för reparation kan bli dyrt.
  • Originaltillbehör – Precis som med bilar, antikviteter etc., ju fler originaltillbehör desto högre värde får klockan som helhet. Spara boxar, certifikat och kvitto.
  • Priset – Det är ofta billigare att köpa av en privatperson, men nackdelen är att inga garantier ges. Om du väljer att handla på detta sätt se till att en expert tittat på den innan, antingen på plats eller via foton.