Hem Nyheter Kassasuccén för fintechbolagen fortsätter

Kassasuccén för fintechbolagen fortsätter

Publicerat av: Redaktionen

Svenska IT-företaget Klarna bland topp tio när KPMG summerar ett riktigt starkt år för de europeiska fintechbolagen.

Kassasuccén för fintechbolagen fortsätter 3Ökat intresse från globala investerare var en bidragande faktor till rusningen.

– Sveriges fintechindustri har vuxit markant under de senaste åren och når nu över 400 fintechföretag. Den snabba tillväxten är tack vare en stark innovationskultur, men kanske också drivet av andra framgångar från Sverige så som Klarna, Spotify och Skype, säger Mårten Asplund ansvarig för finansiella tjänster på KPMG.

Nu presenterar KPMG Pulse of Fintech, 2019 års analys av globala investeringstrender inom fintechsektorn.

De totala investeringarna i fintechsektorn i Europa uppgick till 565 miljarder kronor. Stor del av totalbelopper utgörs av betaltjänstleverantören Fidelity National Information Services, FIS, förvärv av det brittiska fintechbolaget Worldpay på drygt 413 miljarder kronor. På en andra plats kom förvärvet av AliExchange i Estland på drygt 20 miljarder kronor.

Det växande intresset för fintechmarknader globalt bidrog till att öka investerares intresse för fintechs. I svenska Klarnas finansieringsrunda på 4,4 miljarder kronor kom intresset från globalt håll. En av de som deltog i rundan var Australiens Commonwealth Bank.

– Uppmärksamhet från globala investerare är mycket viktigt, inte bara för de etablerade aktörerna att få ett spritt ägande, utan också för att skapa möjlighet för nya fintechaktörer att attrahera kapital från såväl Sverige som andra marknader, säger Mårten Asplund.

Mårten Asplund tror även på en fortsatt positiv utveckling av fintechmarknaden.

– Jag tror att det finns mycket goda möjligheter för en fortsatt positiv utveckling. Kunderna efterfrågar nya produkter och nya sätt att komma åt finansiella tjänster, säger Mårten Asplund.

Fem prognoser för 2020

  • De stora techjättarna som Alfabet, Alibaba och Tencent kommer att öka sitt fokus på fintech.
  • fintechs och banker kommer att fortsätta att utöka sina tjänsteerbjudanden utöver deras fokusområden och göra strategiska drag internationellt.
  • Cybersecurity-fokuserade fintechs kommer att bli mer attraktiva när traditionella finansinstitut växlar till att köpa cyberlösningar, särskilt inom områden som bedrägeri, säkerhet och identitetshantering.
  • Genom att bygga vidare på Hong Kong (SAR) och Australien kommer fler länder i Asien och Stillahavsområdet att utveckla digitala bankregimer och använda digitala banklicenser.
  • Konsolideringen kommer att öka när större och djärvare M&A-erbjudanden blir normen i mer mogna fintech delsektorer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>