Kaspersky Lab släpper gratis anti-ransomware för företag

Kaspersky Lab lanserar gratisskyddet Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business för att skydda företag mot ransonware, program som används för att kidnappa data.

42 procent av alla små och medelstora företag har drabbats av ransomware de senaste 12 månaderna. Det visar siffror från Kaspersky Labs undersökning ”IT Security Risks 2016”. En tredjedel av dessa valde att betala en lösensumma för att få tillbaks krypterad data. En femtedel lyckades inte återfå någon data alls, inte ens efter att ha gått med på cyberbrottslingarns krav.ransomware it-finans.se

Skyddet Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business identifierar beteendemönster hos ransomware för att skydda Windows-baserade datorer. Lösningen bygger på två innovativa tekniker: molntjänsten Kaspersky Security Network som använder realtidsdata från miljontals frivilliga användare för att upptäcka nya hot, samt System Watcher som har en unik förmåga att blockera och återställa skadliga förändringar hos en dator.

Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business är gratis att ladda ned och använda. Programmet är kompatibelt med, och ett komplement till, tredjepartsskydd installerade på datorn. Skyddet laddas ner här: https://go.kaspersky.com/Anti-ransomware-tool.html

Företag som har fått data krypterad kan besöka No More Ransom, en ny webbtjänst utvecklad genom ett samarbete mellan Europol, holländska polisen, Intel Security och Kaspersky Lab. Här finns flera gratisverktyg för att dekryptera data och återfå filer som har låsts av ransomware.