Julledighet ger hackarna nya möjligheter

Jul och nyår förknippas ofta med såväl resor som omfattande handel.

Vi konsumerar klappar och reafynd och tar även tillfället i akt att resa, både för att hälsa på familj, men också för lite extra semester. Det som för många betyder ledighet och vila erbjuder dock de cyberkriminella nya möjligheter.

I en undersökning utförd på uppdrag av Master Card uppger 7 av 10 svenskar att de planerar att köpa sina julklappar via mobilen. Då många använder sin, ofta oskyddade, företagsmobil även för dessa ändamål äventyrar de såväl personuppgifter som känslig företagsinformation. En rapport från Check Point visade att samtliga undersökta företag hade drabbats av en mobilattack.

Vi kan också se att flygbolag och resesajter är utsatta för cyberhot. I en kartläggning som publicerats av Dark Reading utgör onda bottar 43,9% av all trafik till flygbolags webbsidor, vilket är dubbelt så mycket som för andra branscher.

Under en resa är det också många anställda, närmare bestämt 77 procent, som kopplar upp sig till olika publika wifi-nät, och 63 procent gör det för att komma åt jobbrelaterade filer eller e-post, visar en undersökning av ObserveIT. Detta ökar också riskerna för såväl intrång som attacker med skadlig kod eller spionprogram.

Tre åtgärder som kan minimera risken för dataintrång och cyberattacker:

  • Utbilda anställda på alla nivåer, inklusive ledningen. Håll alla informerade om risker och lämpliga åtgärder för att förhindra att hot kommer in. Spearphishing har blivit allt mer sofistikerat och kan lura även den mest vaksamma.
  • Se till att säkerhetsinfrastrukturen inte bara är patchad, utan också utformad holistiskt. Föråldrade infrastrukturer med löst sammankopplade punktlösningar uppfyller inte de moderna typerna av attacker.
  • Optimera övervakningen för att kunna identifiera avvikelser i nätverksaktiviteten.