Hem Försäkring Intresset för personförsäkringar skjuter i höjden – till följd av corona

Intresset för personförsäkringar skjuter i höjden – till följd av corona

Publicerat av: Redaktionen

Intresset för personförsäkringar har ökat till följd av corona. Det visar statistik från jämförelsetjänsten Insplanet. Anledningen är förstås oron som sprider sig i landet.

Intresset för personförsäkringar skjuter i höjden - till följd av corona 4

Tomas Jonson, VD för Insplanet

Tidigare år har intresset för personförsäkringar som liv- och inkomstförsäkring varit lägre i Sverige. Det kan bland annat bero på att Sverige haft låg arbetslöshet och bra sjukvård.

Men nu har intresset skjutit i höjden. I mars 2020 var intresset för inkomst- och livförsäkringar upp hela 224 % respektive 142 % jämfört med mars 2019, enligt statistik från jämförelsetjänsten Insplanet.

Osäkerheten inför framtiden gör att vi vill stärka tryggheten med försäkringar. Efter den senaste tidens rekordhöga varsel är det framförallt inkomstförsäkringar som Insplanets användare visar ett starkt ökat intresse för”, berättar Tomas Jonson, VD för Insplanet.

Ökat intresse för inkomstförsäkring 2020

Den personförsäkring som ökade mest under Q1 2020 jämfört med året innan var inkomstförsäkringen. Redan efter det första kvartalet 2020 var antalet jämförelser via Insplanet närmare hälften av det totala antalet jämförelser under hela 2019.

Det är lätt att förstå det ökade intresset för inkomstförsäkringar. Arbetslösheten uppgick nämligen  till 8,2 procent i april, enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar (AKU). Det är siffror som vi i Sverige inte sett sedan finanskrisen 2008. Under finanskrisen var arbetslösheten som högst 8,6 procent, att jämföra med 6,8 procent 2019.

En inkomstförsäkring är ett viktigt komplement till a-kassan om du blir arbetslös. Med en inkomstförsäkring kan du få upp till 80 % av lönen i upp till 300 dagar.

Utmaningen är att en inkomstförsäkring har en kvalifikationsperiod om 12 månader innan du får ersättning. Därför är det viktigt att du som försäkringstagare är ute i god tid. Är du sent ute och börjar leta efter inkomstförsäkringar när krisen väl är här kan det vara försent.

Börja inte titta på en inkomstförsäkring när behovet finns utan gör det långt innan!

Google trends bekräftar ökningen

Google trends bekräftar Insplanets statistik. På grafen nedan kan vi se att intresset för inkomstförsäkringar ökat gradvis under första kvartalet 2020 för att slutligen nå sin peak under mars.

Intresset för personförsäkringar skjuter i höjden - till följd av corona 5

Sökningar på termen inkomstförsäkring under 2020.

Det var också i mars som vi på Insplanet märkte av ett ökat intresse för personförsäkringar – framför allt inkomstförsäkringar där antalet försäkringsjämförelser ökade med 224 % jämfört med mars 2019”, fortsätter Tomas Jonson.

Tydlig ökning av intresset för livförsäkring

Corona har även fått folk att se över behovet av en livförsäkring. Om man tittar på statistik från mars månad kan man se en tydlig ökning. I mars 2020 var antalet jämförelser av livförsäkringar hela 142 % fler jämfört med mars 2019.

Källa:Insplanet

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>