Internetdagarna 2016 – Mycket inspiration och ny kunskap!
Hem EVENT Internetdagarna 2016 – Mycket inspiration och ny kunskap!

Internetdagarna 2016 – Mycket inspiration och ny kunskap!

Publicerat av: Redaktionen

IT-finans var med under två dagar på Radisson Waterfront i Stockholm där vi fick ta del av ett gediget program med många viktiga punkter som definitivt gav nya insikter i vårt tänkande angående molnet, säkerhet, sociala medier, Bitcoin, troll, engagemang och kriser.

Eventet var riktat till alla som jobbar med internet och slog i år publikrekord med 2100 deltagare under eventet. Det fanns 19 evenemang med över 300 talare. Internetdagarna arrangeras av Internetstiftelsen i Sverige, IIS, för att främja kunskapsutbyte och ge kompetensutveckling.

Det fanns sju keynote speakers: Juliana Rotich, Christian Heilmann, Mikko Hyppönen, Edward Snowden, Daniela Rus, Darius Kazemi och Erica Baker.

IT-finans var med på samtliga och här tar vi upp tre av dem och deras budskap.IT-Finans.se

Måndagens lunchkeynote, Mikko Hyppönen från finska säkerhetsföretaget F-Secure, delade in säkerhetsproblemen i två högar: teknik och människor. Människoproblemen såg han som de svåraste att lösa, bland annat därför att det inte går att fixa människors beteende med en uppdatering.

–Ta bara det här med lösenord. Egentligen är det sorgligt att vi fortfarande, 2016, diskuterar lösenord men det är ett problem, sa Mikko Hyppönen.

Människor väljer inte bara alltför enkla lösenord, ofta väljer de också att återanvända samma lösenord för flera tjänster vilket innebär att när någon tjänst blir hackad så är det lätt att komma in på samtliga tjänster.

De tekniska säkerhetsproblemen vet vi hur de kan lösas, enligt Hyppönen. Hitta buggar, rätta dem, skicka ut uppdaterad programvara till alla användare och sedan börja om igen. Han sa att han ser fram emot att det kanske en dag kan bli möjligt att skriva felfri kod från början. Men bekymret är att mängden IT och datorer som behöver skyddas hela tiden ökar.

–Vi som jobbar med IT-säkerhet brukade säga att vårt jobb var att säkra datorer. I dag styrs allting av datorer och programvara så numera handlar det snarare om att säkra samhället.

Hyppönen tog upp Mirai, programkoden bakom de senaste stora överlastningsattackerna på internet.

–Mirai är egentligen inte särskilt smart. Det söker igenom internet efter anslutna prylar och försöker logga in med enkla namn och lösenord, som ”admin”/”admin”. Det går att samla på sig botnät med miljontals prylar som sedan kan användas för olika attacker.

Han säger vidare att det är så kritiskt att om man ansluter en övervakningskamera till internet utan att först byta lösenord på den blir den infekterad med Mirai inom tre minuter.

Som andra säkerhetsexperter vi lyssnade på konstaterade han också att mycket talar för att Ryssland, via olika hackergrupper som tidigare kunnat knytas till ryska staten, försökte påverka det amerikanska presidentvalet.

–Jag säger inte att Ryssland påverkade valutgången, men jag tror verkligen att de försökte.

Avslutande keynote speakern första dagen var Edward Snowden.

-Regeringar gör misstag, det måste vi vara beredda på! Vi behöver vara starka i motståndet mot intrång i privatlivet.

Rätten och möjligheten att avslöja oegentligheter som sker med statens goda minne är helt centralt i en demokrati. Det var budskapet från Anna Lindenfors, Amnestys svenska sektions generalsekreterare, när hon introducerade Edward Snowden som talade via videolänk.

-Avsaknaden av integritet är samtidigt närvaron av censur. När man inte kan tala ut blir man tystare och delar med sig mindre. Integritet främjar framsteg, påpekade Edward Snowden när han på scen blev intervjuad av Brit Stakston.

–Integritet gör dig till en individ. Då kan ett samhälle bli fritt. Det finns osäkerheter i ett öppet samhälle, men osäkerhet är det pris vi får betala för en demokrati. Meningsskiljaktigheter är inte förräderi, det är patriotiskt. Visselblåsare är demokratins beskyddare, fortsatte Edward Snowden. 

Den sista avslutande keynote speakern var Erica Joy Baker. Hon förklarade först att hon inte kunde hålla sitt vanliga planerade anförande om ”inkludering och diversitet i tech-sektorn”, inte mot bakgrund av presidentvalet hemma i USA och den roll som näthat och fejkade nyheter tycks ha spelat för utgången.

Det blev istället en stark kärleksförklaring till internet som mötesplats och hon uppmanade oss att stå upp för att försvara nätet. Vi är alla medansvariga för att nätets avarter har fått växa till sig och därför ska vi också bidra till att vända utvecklingen, sade hon.

–Internet har gett oss möjligheter att lära känna andra människor i en omfattning som tidigare generationer aldrig hade kunnat drömma om, men vi håller på att slösa bort de möjligheterna.

–Istället för att närma sig andra och vara uppriktigt intresserade av vilka de är reagerar alltför många i dag med att ta avstånd från alla som inte är precis som de själva med fel hudfärg, fel åsikter, fel kön o.s.v.

Erica Joy Baker avslutade med en enkel uppmaning till åhörarna.

–Sprid kärlek på internet. Och omfamna olikheterna!

Parallellt med alla speakers pågick det många workshops med flera företag där vi fick testa programvaror och olika tjänster de har att erbjuda.

Vi har även minglat och haft intervjuer med företag som GleSYS som vi återkommer med i följande artikel.

[slideshow_deploy id=’1643′]

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>