Internet of Things – från smart idé till smart verklighet – men är ditt nätverk redo för IoT?
Hem Nyheter Internet of Things – från smart idé till smart verklighet – men är ditt nätverk redo för IoT?

Internet of Things – från smart idé till smart verklighet – men är ditt nätverk redo för IoT?

Publicerat av: Redaktionen

Investmentbanken Goldman Sachs tror marknaden för IoT kommer att vara värd över 7 biljoner dollar år 2020 och att IoT kommer att påverka varje led i produktionen och distributionen av produkter. Wikibon förutspår att värdet av effektivitetsvinsterna enbart från maskindata kan bli så höga som 1,3 biljoner dollar och leda till IT-investeringar på 514 miljarder dollar år 2020.

Thomas Berger, Director, Nordic & Baltic Region på ALE på ALE tar en titt på de fyra grundläggande nätverkskrav som företag behöver uppfylla för att dra full nytta av de förändringar som IoT kommer att leda till.

Hypen runt potentialen hos IoT visar inga tecken på avmattning och nu är IoT på väg att övergå från ett smart koncept till att bli verklighet. Smartagoldman lösningar står på rad: smarta städer med smarta ledningsnät, smarta transportsystem och smarta bilar visar fördelarna med maskin till maskin-anslutning (M2M).
IoT kan användas på många sätt. Ett exempel är att en transportmyndighet som ansvarar för vägnätet i en stad kan använda potentialen hos M2M för att skapa smarta transportsystem. Den här typen av IoT kan handla om att flera gånger per sekund samla in data från tusentals enheter som exempelvis vägsensorer, övervakningskameror, fordonsdetektorer, väderstationer, trafikräknare och trafiksignaler – och allt detta kräver anslutning och uppkoppling.ALE är redan involverade i arbetet med kommunikations- och nätverksstamnätet i Gujarat International Finance Tec-City i Indien, en smart stad som implementerar IoT från grunden.

Anslutningar är en mycket viktig faktor för hur de här enheterna informerar resenärer om vägförhållanden, händelser och incidenter så att transportnätet ska fungera smidigt. Och rätt nätverksinfrastruktur är avgörande för att dessa anslutningar ska vara möjliga.

IoT-förberedd infrastruktur

M2M-tekniken tillhandahåller ett ramverk så att trådbundna och trådlösa enheter kan interagera och överföra data till andra samverkande enheter, oavsett om det gäller fjärrövervakning av rörledningar eller medicinsk telemetri. Ett vidsträckt nät av sammankopplade smarta enheter skapar ständiga dataströmmar som leder till gigantiska datamängder för företagen.

Men utan en anpassad nätverksinfrastruktur kan alla stora investeringar i sensorer och smarta enheter vara helt bortkastade om dirigering och distribution av informationen är bristfällig och ineffektiv.

 

Det finns fyra nyckelkrav för utveckling av det smarta nätverket:

  1. Nå ut till nätverkets yttre gräns

  IoT är vidsträckt till sin natur och kräver omfattande styrning av hela det trådbundna och trådlösa nätverket från kärnan till utkanten när enheter – både smarta och lite mindre smarta – söker åtkomst och överför data till kärnkomponenter i nätverket. Lösningen är switchen. Alla anslutna enheter och sensorer skickar data i nätverket, men att skicka data från enheter direkt till datacentret kan bli ineffektivt, orsaka flaskhalsar i nätverket och påverka kapaciteten.

  Ett intelligent nätverk måste ha full funktionalitet hela vägen ut till slutanvändarna så att data kan analyseras och bearbetas på väg till kärnan eller från enhet till enhet. Switchar i nätverkets ytterkant måste ha hög säkerhet och integrerade analysfunktioner för att kunna hantera det ökade IoT-trafikflödet. Ny switchteknik som nu inkluderar djup paketinspektion samt signaturkontroll och övervakning av applikationer gör detta möjligt eftersom administratörer får en uttömmande överblick över appar i nätverket och den information som behövs för att optimera nätverkskapaciteten.

   

  1. Ett nätverk, många applikationer
   Det är praktiskt taget omöjligt för ett nätverk som har installerats och uppdaterats ad hoc – ofta med separata lösningar för röst, data, trådbundet och trådlöst – att hantera IoT. Det finns många IT-system på företagen som helt enkelt inte är lämpliga för IoT.Ett enda konvergerat nätverk är grundläggande i en IoT-miljö och garanterar bättre interoperabilitet och stöd för IoT-applikationer och -enheter.Samordnad styrning eliminerar nätverkssilor, ökar central kontroll och möjliggör en intelligent lösning för nätverksadministration som automatiskt kan prioritera datatrafik för att säkerställa kommunikation i realtid och ge affärskritiska applikationer det nätverksutrymme de behöver – och det med avsevärda kostnadsbesparingar.Dessutom är detta grunden för en utbyggnad av IoT-applikationer i framtiden.

   

  1. Fatta smartare beslut

  IoT medför mycket stora datamängder och med stora informationsmängder följer behovet av avancerade analysmetoder som kan tillhandahålla information i realtid.

  Funktioner för prediktiv analys och rapportering är absolut nödvändiga för att företagen ska kunna använda stordata som underlag för proaktiva, dataunderbyggda beslut.

  Analys av stordata kan även ge värdefulla insikter om nätverksdriften. Verktyg för prediktiv nätverksanalys som används med nätverkshanteringssystem tillhandahåller rapportfunktioner som ger detaljerad information om nätverksprestandan. Det kan vara så enkelt som att fastställa huruvida en ny tjänst eller applikation som ett företag inför kommer att överskrida den aktuella nätverkskapaciteten eller att R&D-avdelningen behöver extra bandbredd varje torsdag eftermiddag eftersom datatunga processer körs då.

  Genom att analysera dessa data kan företag få bättre avkastning på investeringen i sina applikationer eftersom det är möjligt att identifiera funktioner som är överflödiga eller inte används så att utvecklare kan använda sina resurser effektivare.

   

  1. Ett smart nätverk för osmarta enheter

  Inte alla enheter är smarta. Smarta enheter, exempelvis smarta klockor och aktivitetsspårare utgör ett allvarligt hot mot säkerheten i nätverket, och det gör även traditionella osmarta enheter som till exempel dörrlås. Att bara övervaka och styra dataflödet till och från IoT-enheter är inte tillräckligt för att garantera säkerheten. Ett nätverksstyrningssystem – som OmniVista® NMS – är nödvändigt för att företagen ska kunna analysera trafiken och kontrollera styrningen av behörig och obehörig åtkomst. Via fjärrstyrning eller centraliserad styrning kan systemadministratörer hantera enheter effektivt och skydda integriteten och informationen i nätverket.

  Alla enheter i hela nätverket måste helt enkelt göras smartare med hjälp av nätverksstyrningen och switcharna i nätverket.

  Den konvergerade vägen till IoT
  IoT innebär en möjlighet för företag att leverera nya viktiga applikationer med distribution till miljontals slutpunkter samtidigt som de får realtidsinformation som underlättar insamling, analys och effektivare användning av enhetsdata. Detta för även med sig nya utmaningar och förväntningar.

  Nyckeln är ett konvergerat nätverk med moderna switchar som gör det möjligt för företag att hantera, övervaka och skydda alla sina enheter, programvaror och data på distans och ge IT-avdelningarna djupgående information som underlag för smartare beslut.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>