Internationellt bolag etablerar sig i Norrköping och startar med miljardaffär

Företaget Independent Business Group (IBG) med fokus på flygsektorn väljer att etablera sig med nytt huvudkontor i Norrköping.

Internationellt bolag etablerar sig i Norrköping och startar med miljardaffär 1IBG:s affärsidé syftar till att göra flyget mer miljövänligt med minskade utsläpp, effektivare hantering av flygplan i luften och på marken, högre nivå av säkerhet samt genom förbättrat systemstöd inom flygtrafik och flygledning, samt främja utvecklingen av Urban Air Mobility (UAM). Det ger förutsättningar för hållbara transporter och är i linje med FN:s klimatmål. IBG grundades 2007 av Kim Silander och har tidigare haft säte i Hong Kong. Nu är det dags att flytta hem verksamheten till Norrköping som är grundaren Kims hemstad.

– Det var ett bra tillfälle för mig att flytta hem, då jag har mina rötter i stan och ville att mina barn ska få växa upp här. I Norrköping finns fina förutsättningar för utveckling då flera av flygets samarbetspartners är lokaliserade där med sitt huvudsäte där, exempelvis Luftfartsverket, Transportstyrelsen, SMHI, tillsammans med ett bra universitet, säger Kim Silander.

-Att jag valde att arbeta med IBG är enkelt. Jag vill vara med och skapa en bättre, mer hållbar värld tillsammans med inspirerande människor. Den djupa tekniska kunskap och möjligheter som finns i företaget är unik och resan mot gröna transporter och hållbart flyg har bara börjat. Det handlar om att ge våra barn en bättre framtid. Det känns jättekul! Säger Jesper Low.

-Det är väldigt stimulerande att se vad svenska företag inom denna sektor kan bidra med på den internationella arean. I detta projektet har vi även lyckats att få med ett stort antal små och medelstora företag (SME-bolag) runtom i Sverige vilket känns extra roligt. Sverige bygger inte flygplatser men vi kan supporta genom att införa svensk teknologi och arbetsmetodik som hjälper branschen att minska sina CO2-utsläpp och skapa effektivare flöden. Dessutom känns det extra positivt att bidra till nya arbetstillfällen i tider som dessa, säger Ulf Rudebark, Senior Rådgivare för Flyg och Säkerhet, på Business Sweden.

-Med avtalet i Qatar får vi en flygande start och möjligheter att utveckla vårt bolag i Sverige. Vi har länge haft goda relationer i mellanöstern och detta avtal är frukten av ett mycket bra samarbete med Business Sweden och svenska Ambassaden i Doha. Utan deras starka stöd hade vi inte lyckats att få ett avtal i denna storleksklassen. Projektet kommer även fokusera på arbetsrätt och mänskliga rättigheter där vi tillsammans med International Labour Organization (ILO), kommer kontrollera arbetet med hjälp av digital teknik. En annan mycket spännande del i projektet är byggandet av ett Centre of Excellence, med fokus på forskning, innovation och sustainable aviation, tillägger Kim Silander.

-Nu har resan bara börjat för IBG och framtiden ser ljus ut. Vi kommer behöva nyanställa och det känns lite speciellt nu i dessa tider. En positiv injektion för Norrköping och på sikt även för andra städer i Sverige! Flyget är en del av vår vardag och i framtiden har vi klimatsmarta flyg. Det ser vi fram emot, människor behöver träffas igen, säger Jesper Low.