Hem Nyheter Instantor är första auktoriserade kontoinformationstjänsten i Sverige under PSD2

Instantor är första auktoriserade kontoinformationstjänsten i Sverige under PSD2

Publicerat av: Redaktionen

Idag går Instantor, fintechbolaget som gör finansiella beslut enklare, ut med att Finansinspektionen (FI) har godkänt bolagets ansökan om att fortsätta bedriva sin verksamhet som kontoinformationstjänst (AISP) i enlighet med PSD2.

Instantor är första auktoriserade kontoinformationstjänsten i Sverige under PSD2 3Kontoinformationstjänster är från och med i år föremål för FI:s tillsyn och kräver registrering genom ett ansökningsförfarande enligt ändringar i betaltjänstlagen, d.v.s. den lag som implementerar EU-direktivet PSD2 i Sverige. FI:s godkännande innebär att Instantor nu har de lagliga förutsättningarna för att fortsätta att bygga konsumentorienterade tjänster med hjälp av slutkundens kontoinformation.

I och med implementeringen av PSD2 och Open Banking, kan en kontoinformationstjänst få tillgång till och bygga tjänster baserat på konsumenters bankdata. Bankerna måste ge tillgång till sådan data via API:er, förutsatt att konsumenten har gett sitt uttryckliga godkännande. Instantor använder bankdata för att förändrar hur finansiella institut hanterar risk samt fattar beslut på ett sätt som är enkelt och rättvist för konsumenten. Idag har företaget över 300 integrerade banker på 25 marknader vilket ger en räckvidd på en halv miljard personer i Europa, Latinamerika och Asien.

Oskar Löthberg, Head of Legal på Instantor kommenterar auktoriseringen:

“Sen vi påbörjade arbetet med vår ansökan tidigare i våras, har det varit en intensiv process. Vi har haft en bra dialog med FI och jag tror att vi har haft fördel av att vi under en lång period har investerat i och tagit lagefterlevnad på stort allvar. Att FI godkänt vår ansökan är en kvalitetsstämpel och kvitto på det arbetet.”

Simon Edström, VD på Instantor säger:

“FI:s godkännande betyder att vi kan fortsätta utveckla produkter som hjälper konsumenter att bevisa sin ekonomiska kapacitet. Det är ett viktigt steg för att hjälpa finansbranchen att digitalisera sina processer och det är ett stort och betydande steg för Instantors fortsatta verksamhet.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>