Insiderhandel – ett hett ämne bland cyberkriminella

Intresset för ekonomisk brottlighet ökar i de mörka delarna av internet.

Det kan IT-säkerhetsföretaget Digital Shadows nu konstatera genom sin bevakning av the dark web Insiderhandel – ett hett ämne bland cyberkriminella 1där de upptäckt flera forum där cyberkriminella säljer känslig företagsinformation.

Insiderhandel är ett hett ämne bland cyberkriminella. I sin bevakning av internets kriminella baksida, the dark web, ser IT-säkerhetsföretaget Digital Shadows ett ökat intresse för handel av insiderinformation. I forumtrådarna finns både personer som letar efter bra ställen att sälja känslig företagsinformation och de som är på jakt efter just den typen av information.
Under de senaste 12 månaderna har ord och begrepp som kopplas till insiderhandel använts över 2000 gånger på de sidor som Digital Shadows bevakar. Tillsammans med kompletterande manuella sökningar utgör det ett underlag som tydligt visar att intresset för insiderbrott ökar i de cyberkriminella kretsarna. Vid närmare undersökning av dessa inlägg framkommer att de ofta bemöts med en hög grad av misstänksamhet och säljarna anklagas ofta för att försöka blåsa andra användare, ett beteende som är väldigt typiskt på the dark webs försäljningssidor. Användarna är på sin vakt för olika typer av bedrägerier och är skeptiska till användare som inte redan har ett rykte om att vara pålitliga.

Det finns flera exempel på säljare som fått så mycket negativa kommentarer att de till slut stängts av från forumen, användaren Salon är en av dem.
Digital Shadows har identifierat två specifika forum på the dark web som antingen beskriver sig själva som specialiserade på insiderhandel eller som har sub-forum med sådant fokus: KickAss Forum och The Stock Insider.

KickAss

KickAss är ett slutet forum som påstår sig ha omkring 9 300 medlemmar som ägnar sig åt en rad olika kriminella aktiviteter såsom utveckling av skadlig programvara och handel med känslig information. Utöver det påstår de sig hosta ett speciellt sub-forum med fokus på insiderhandel. För att få tillgång till forumet måste nya användare lämna in en ansökan där de uppger sina färdigheter, expertområden och intressen. Enligt information på sajten intervjuas alla nya användare av en administratör eller betrodd medlem innan de får tillträde till forumet.

När KickAss var nytt påstods det att teamet bakom sajten bestod av sju medlemmar; en ekonom, en investerare, tre hackers och två aktieanalytiker. Man menade att ekonomen och investeraren identifierade företag vars aktiepriser de trodde skulle förändras, att hackarna sedan försökte få tag på känslig information, som i sin tur, i aktieanalytikernas händer, skulle ge en fördel på aktiemarknaden.

Ett medlemskap i forumet kostar 0,25 BTC i månaden (ungefär 2 800 SEK). Sajtens Bitcoin-plånbok som visas offentligt visar fem inkommande betalningar i januari 2017 vilket tyder på att forumet har flera medlemmar som anser att tjänsten är värd en sådan investering. Utöver det är det troligt att det även finns fler plånböcker än den som visas på sidan.
I sökningar av andra forum kan man se att KickAss har ett blandat rykte. Många menar att det är en bluff-sajt men av de som påstår det verkar ingen faktiskt själv vara medlem vilket gör det svårt att bedöma forumets trovärdighet. Oavsett är upprättandet av en sajt med en exklusiv insider trading-del och det faktum att hemsidan fortfarande är aktiv en indikation på att åtminstone en del användare kunnat dra nytta av information som handlats där.

The Stock Insiders

The Stock Insiders är ett annat stängt forum. För att få tillgång till sajten måste användare registrera sig och dela med sig av ett värdefullt insider-tips till andra medlemmar. Sidan lanserades i april 2016 och påstår sig ha relativt få medlemmar. Jämfört med KickAss är The Stock Insider en sida som diskuteras mycket mindre i andra forum för cyberkriminella. Samtidigt verkar de också ha marknadsfört sig själva i mycket mindre utsträckning. Sedan början av 2016 finns det nämligen ett stort antal inlägg där användare som uppger sig vara KickAss-medlemmar gör reklam för forumet, något som inte kan identifieras för The Stock
Insider.

Det här är något som är väldigt likt vad man kan förvänta sig av ”legitima” forum för insidehandel. Eftersom att denna typ av information som bekant bara är värdefull så länge den begränsas till en sluten, betrodd grupp är The Stock Insiders exkluderande natur därmed väldigt logisk.