Inkassogram tar in över 20 miljoner i såddrunda

”Första steget är att etablera Inkassogram som den ledande leverantören av inkassotjänster för små och medelstora företag i Norden. Marknaden har visat ett mycket stort intresse för tjänsten och vår ambition att modernisera och inkassobranschen och göra den schysstare. Emissionen har gått väldigt braochvi har fått in drygt tjugo miljoner kronor i vår inledande emission” säger Niclas Josefsson, VD vid Inkassogram.

Inkassogram tar in över 20 miljoner i såddrunda
Från vänster: Niclas Josefsson, Simon Stål, Jörgen Fredman

”Inkassogram digitaliserar inkassohandläggningen och gör den enklare för alla företagare” säger Jörgen Fredman, Chief Operating Officer vid Inkassogram. ”Vi har lagt stor vikt vid att skapa en digital upplevelse som är lätt att förstå och använda oavsett om du skickar ett Inkassogram om året eller flera hundra. Bank-ID och automatisk matchning mellan bankgiro- och organisationsnummer är exempel på tekniska lösningar som används för att skapa en så enkel och lättanvänd tjänst som möjligt för våra kunder”, säger Jörgen Fredman.

Grundkonceptetbestår av tre delar – en betalningspåminnelse, ett inkassobrev och ett så kallat final notice-brev. Tjänsten har under testperioden visat sig ge i snitt 17 färre betaldagar än traditionell inkassohantering och över 60 procent färre ärenden går vidare till kronofogden. De främsta framgångsfaktorerna är att det ursprungliga kravet trycks på baksidan av Inkassogrammet och det unika final notice-brevet, som vänligt men bestämt informerar om att det är dags att betala för att undvika inkassohantering.

”Mindre företag drar sig ofta för att anlita traditionella inkassoföretag eftersom det upplevs både kostsamt och komplicerat. Dessutom är många företagare rädda att påminnelser och inkasso ska störa deras kundrelationer. Därför vill vi erbjuda en enklare, schysstare och gratis hantering av obetalda fakturor. Vi erbjuder också ett antal tilläggstjänster som kompletterar utbudet, hela vägen till biträde i tingsrätten. Tjänsteutbudet kommer att utvecklas ytterligare i takt med efterfrågan”, säger Jörgen Fredman.”Vi är mycket glada att vi fått med oss flera nya ägare som kommer tillföra både resurser och kunskap. Tillsammans ska vi ta inkassobranschen in i en ny era. Vi är speciellt glada att välkomna Spintop Ventures som lead investor samt Tord Cederlund/Novatelligence AB”, avslutar Niclas Josefsson.