HP:S NYA SÄKERHETSPLATTFORM FÖR UPPKOPPLADE ENHETER
Hem Nyheter HP:S NYA SÄKERHETSPLATTFORM FÖR UPPKOPPLADE ENHETER

HP:S NYA SÄKERHETSPLATTFORM FÖR UPPKOPPLADE ENHETER

Publicerat av: Redaktionen

Hemarbetet har ökat dramatiskt under pandemin.

Allt fler medarbetare blir mobila med uppkopplade enheter.

Därmed ökar också sårbarheten dramatiskt. Det är bakgrunden till att HP lanserar säkerhetsplattformen HP Wolf Security.

I den här intervjun beskriver Stefan Bergdahl, som är vd för HP i Sverige, den nya plattformen och vilket skydd mot intrång den ger.

Plattformen presenteras som hårdvarubaserad säkerhet – det kräver nog en vidare förklaring, som jag hoppas du kan ge.

Detta är HP:s nya säkerhetsplattform

Stefan Bergdahl, är vd för HP i Sverige

– Med plattform menar vi en paraplyfunktion som täcker PC, print och tjänster. Allt baseras i grunden på att vi har ett chip i hårdvaran som vi kopplar lösningarna till. Chipet möjliggör bland annat att attacker isoleras till delar av systemet – det är det vi kallar för hårdvarubaserad säkerhet.

– Att vara mobil och jobba utanför kontoret skapar nya möjligheter för de anställda, men det gör också företagen mer sårbara. Enligt en undersökning som vi på HP precis har gjort har cyberattacker mot anställda som jobbar hemifrån ökat med 238 procent globalt och i Sverige uppgav över 200 000 anställda att de blivit utsatta för intrång eller virus de senaste tolv månaderna.

– För att skydda företagens affärskritiska information lanserar vi nu HP Wolf Security, en integrerad portfölj av datorer och skrivare med ett grundskydd för säkerhet som börjar i hårdvaran och som fortsätter med programvaror och tjänster för Endpoint Security.

I presentationen fokuseras mycket på pereferiutrustning, endpoint, är det enbart det som Wolf Security omfattar? Eller gäller det också servrar?

– Om du med perifierutrustning menar PC, printar och tjänster till dem, så ja. Vi säljer inte servrar på HP, därför täcker vi inte det, men många av våra produkter har Wolf Security.

– Då vi ser en förflyttning av sättet attacker sker från molnet från server till PC är det användare som är den svagaste länken och mest utsatt. Slutanvändare ska kunna dedikera sin tid till att svara på mail och arbeta utan hinder. Det går inte att utbilda dem i samma hastighet som attacker utvecklas. Därför behövs det inbyggda säkerhetslösningar som gör att slutanvändaren inte behöver fundera på hur de själva ska skydda sig.

Vad är det för typ av attacker som den skyddar emot? Enbart phising?

– Wolf Security skyddar mot alla möjliga hot som till exempel firmware, malware, phising, insiderjobb och så vidare, Till exempel isolertjänsten Sure Click, isolerar hela dokument i browsen. Om det sker en attack så sprids den inte och samtidigt skickar datorn information som ser ut som att den inte är isolerad. Attacken sprids inte vidare via nätverket, men attackeraren ser inte detta. Detta kallar vi för zero-trust, det vill säga att Sure Click isolerar alla kommande filer.

När en attack har lyckats och malware har installerats – vad sker då? Och hur snabbt går det?

– Precis som sagts tidigare skyddar isolertjänster dokumentet. När man stänger ner tabben, eller datorn, så stängs allt automatiskt ner så att det inte påverkar intrånget. Hur snabbt det sker är svårt att säga eftersom det sker per automatik, men IT-avdelningen blir meddelad och kan ta ytterligare säkerhetsföreskrifter baserade på företagets policy och process.

Hårdvarubaseringen innebär att den bara finns på ny hårdvara? I så fall från och med när? Går det att installera på befintlig utrustning?

– Hårdvarubaseringen, chippet, har vi haft under flera år. Ända sedan vi lanserade Elite-portföljen. Nu har vi grunderna HP sure start, som ingår i paraplyet, i varje företagsdator. Sedan har varje modell olika typer av lösningar. Men chippet finns i äldre modeller. Det går att installera tjänster så länge den har Windows 10. Men hårdvaran har som sagt detta i HP-produkter i alla tidigare modeller.

Hur sker uppgraderingar? Måste man investera i ny hårdvara?

– Uppdateringar sker automatiskt, antingen via bios eller firmware. Men sedan uppdaterar vi kontinuerligt nya hårdvarulösningar i modeller.

Ersätter den befintliga skalskydd av olik slag? I så fall vilka?

– Vi har en lösning som heter HP Sure Sence som är ett kraftigt antivirussystem och som ingår i våra lösningar. Det ersätter definitivt många av de vanligaste antivirussystem och program som finns. Sure Sence kompletterar hela Wolf Security erbjudandet.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>