Hästbranschens trender presenterades på Gothenburg Horse Show

I helgen gick en av världens ledande inomhustävlingar i ridsport, Gothenburg Horse Show, av stapeln och där stod hållbarhet i fokus.

Hästbranschens trender presenterades på Gothenburg Horse Show 1
Gothenburg Horse Show. Foto: EFN Ekonomikanalen. Bilden får användas i detta sammanhang.

”Vi har ökat fokus på hästarnas väl och ve – djurskydd, djurhälsa, djurvälfärd”, säger Hästnäringens nationella stiftelse vd KAROLINA LAGERLUND.

Hästbranschen ser ett växande intresse för digitalisering där träningsappar och övrig teknik kopplat till hästar hamnar i fokus. Lagerlund menar även att hon tror att delningsekonomin kommer att bli allt viktigare för branschen. Digitiala lösningar blir alltmer populärt eftersom de kan lösa många problem som var närvarande i sporten.

Chalmers hade ett eget hopphinder med under tävlingsdagarna. De har sedan fem år tillbaka utvecklat olika mäthinder för hästhoppning. Magnus Karlsteen, fysikdocent på högskolan, förklarar att hoppavståndet är längre än vad ridskolor har lärt ut under de senaste 100 åren: ”Vi jobbar nu med att förändra den läran”.

Forskningen är för hästens välfärd men det finns också en ekonomisk aspekt: ”Lägger man många hundra miljoner på en häst vill man inte att den ska bli halt”, säger Karlsteen.