Här testas framtidens digitala nycklar
Hem Fastigheter Här testas framtidens digitala nycklar

Här testas framtidens digitala nycklar

Publicerat av: Redaktionen

HSB har legat i framkant vad gäller innovation och utveckling av det goda boendet sedan 1923.

Här testas framtidens digitala nycklar

Under vintern har ett nytt grepp kring digitala nycklar för flerbostadshus testats.

Med en smart app kan både fastighetspersonal och boende enkelt och säkert hantera åtkomst till lägenheter, entrédörrar, postboxar, hänglås och gemensamma utrymmen i fastigheten.

I takt med att vår livsstil sätter högre krav på flexibilitet och digitalisering ökar behovet av smidigare lås- och säkerhetssystem – från såväl boende som fastighetsförvaltare. Projektet med digitala nycklar har testats i ett antal bostadsrättsföreningar i landet samt i HSB Living Lab, HSBs unika boendelabb i Göteborg med gott resultat.

I samband med HSB Living Labs livesända event 15 april kommer den nya tekniken att presenteras och utvärderas. Vi får höra vad både förvaltare, boende, utvecklare och leverantörer tycker som har testat konceptet.

Först ut i Sverige med att testa ny digital låsteknik
Vid entrédörrarna har befintliga passagesystem kompletterats med möjligheten att använda en digital nyckellösning där man med hjälp av Bluetooth-teknik och en enkel och pedagogisk app öppnar dörrarna. I lägenheterna har låset monterats i form av en dosa på insidan av lägenhetsdörren utanpå det befintliga låset. Detta möjliggör en sömlös lösning där samma digitala nyckel fungerar oberoende av låsfabrikat och leverantör.

– Vi är glada över att äntligen kunna testa en lösning för digitala nycklar där man som användare blir oberoende av låstillverkare. Att kunna använda samma digitala nyckel till entrédörrar, lägenhetsdörrar, postbox eller hänglås kommer underlätta vardagen för boende i de fastigheter HSB förvaltar. Lösningen påminner om hur Swish fungerar, där vi som användare är oberoende av vilken bank mottagaren har – lösningen är densamma för alla anslutna banker, menar Lars Callerud, HSBs projektledare.

Innovativ teknik från Norge
Tekniken tillhandahålls av det norska innovationsföretaget Unloc och har med framgång införts i Norge hos stora fastighetsägare som OBOS och distributionsföretag som Schibsteds. Till dags dato har över en miljon dörrar öppnats med Unlocs teknik. HSB är som bostadsrättens främsta företrädare först ut med att testa tekniken i bostadsrättsföreningar och flerbostadshus.

Projektet som just nu pågår i HSB Living Lab testar en låslösning för flerbostadshus som innefattar digitala lås för såväl skalskydd som gemensamma utrymmen, förvaringsskåp, post- och leveransboxar och lägenheter. Syftet är att testa och utvärdera lösningen för framtida installationer i HSBs nyproduktion och befintligt förvaltat bestånd.

Låna ut nyckeln direkt i mobilen
Med digitala nycklar i mobilen kan boende tillfälligt låna ut sin nyckel enkelt för att släppa in leveranser, släktingar, hantverkare eller andra personer. I appen kan användaren även välja att tidsinställa giltigheten och få en notis varje gång en digital nyckel används. På så sätt kan till exempel föräldrar få besked om att barnen tryggt kommit hem från skolan. Digitala lås möjliggör dessutom att räddningstjänst och andra samhällsaktörer kan ta sig in i bostaden vid behov.

Enklare vardag även för fastighetsförvaltaren
Ett digitalt accessystem ger även fastighetsförvaltaren stora besparingar. Kostsamma låsbyten uteblir, nyckelhanteringen kan göras automatiserad och säkerheten höjs då man enkelt kan avaktivera inaktuella nycklar. Även möjligheten att dela nycklar utan fysisk kontakt är extra positivt i pandemitider.

– Det förenklar min vardag som förvaltare och digitala nycklar sparar både resurser och kostnader. Nu kan vi på ett smidigt och enkelt sätt ge access till entreprenörer eller leveranser till huset. Att vi kan styra giltigheten till dagar och specifika tider känns både tryggt och säkert, dessutom slipper vi administrera och hålla koll på fysiska nycklar, säger David Albinsson, fastighetsförvaltare i HSB Living Lab.

Digitala nycklar en del i ett större pussel
HSB är mitt i en storsatsning på utveckling och digitalisering av kärnaffären där cirka 390 miljoner kronor investeras i nyutveckling under tre år. Om testerna och integrationerna går enligt plan och mottas positivt i våra pilotföreningar kan de digitala nycklarna med de nya möjligheterna de innebär mycket väl bli en del av HSBs erbjudande i en enklare, tryggare och smidigare framtid.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>