Här fick kunderna högst och lägst boränta
Hem Fastigheter Här fick kunderna högst och lägst boränta – Räkna ut din ränta

Här fick kunderna högst och lägst boränta – Räkna ut din ränta

Publicerat av: Redaktionen

Inflation, bostadspriser och bolåneräntor fortsätter att stressa konsumenter med bolån.

Boräntorna har hos flera banker mer än fördubblats på bara några månader och bolånetagare kommer kunna se se sina boendekostnader skena.

Flera experter menar att ränteuppgången bara har börjat och att det kan bli betydligt tuffare för många hushåll under hösten. Flera utmanare erbjuder betydligt lägre boräntor än storbankerna och här finns det tusenlappar att spara.

Vilken ränta kan du få? Räkna ut direkt >>

Här fick kunderna högst och lägst boräntaBankernas kostnad för att låna ut pengar har ökat i takt med att marknadräntorna ökat. I Sverige har vi en tradition av rörliga räntor till skillnad från många andra länder där man föredrar att binda sina räntor. Den rörliga räntan binds om var tredje månad vilket betyder att man får samma ränta i tre månader, sedan får man en ny ränta som gäller kommande tre månader. En stor andel av hushållen har därför ännu inte märkt av vårens och sommarens höjningar eftersom det tar tre månader innan ändringen sker och upp till ytterligare en månad innan månadsfakturan kommer.

Många hushåll har alltså redan fått en dubbelt så hög räntekostnad även om man ännu inte fått den i brevlådan.

Flera omvärldsfaktorer tyder på att inflationen kommer fortsätta öka vilket innebär ännu högre styrränta och bolåneräntor. Hushåll med lägre marginaler eller som vill veta exakt vad boendekostnaden blir varje månad kan överväga att binda räntan under en period, exempelvis ett år, men det är upp till varje hushåll att avgöra.

Boräntorna hos de olika aktörerna skiljer sig en hel del och den som funderar på att binda sin ränta bör se över alternativ innan man binder räntan hos sin nuvarande bank eftersom det oftast går att hitta bättre villkor och räntor som inte behöver förhandlas varje år utan där räntesättningen sker helt transparent.

Lägst bunden boränta på ett år (juni 2022) hade utmanaren Hypoteket vars kunder i snitt fick en ränta på 2.14% och högst snittränta fick Swedbanks kunder med 3.03%, en skillnad på 0,89%. För ett bolån på tre miljoner kronor betalar alltså Swedbanks kunder 2 670 kr mer under ett år än Hypotekets kunder.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>