Hållbar privatekonomi: Vägen till ett större sparkonto

Bara för att du arbetar som ekonomiansvarig på ett företag, och sköter deras budgetering med bravur, behöver inte det betyda att du har superkoll på din egen ekonomi.

Hållbar privatekonomi: Vägen till ett större sparkonto 1Av någon anledning tycker många att det är svårare att få privatekonomin att gå ihop än vad det är att sköta företagets utgifter.

Att få privatekonomin att gå runt och skapa ett hållbart sparande behöver inte vara svårt. Det gäller bara att hålla i plånboken och faktiskt tänka en extra gången innan kortet åker fram.

Gör som på företaget

Alla företag måste bokföra sina inköp och utgifter. Det här kan du ta med dig in i din egen ekonomiplanering. Det finns flera bra sätt att få koll på inkomster och utgifter. Förra året lanserade ICA appen ICA Spara som alla med ICA-kortet kan använda för att se över alltifrån inköp till räkningar och abonnemang. Har du inte ICA-kortet finns det liknande alternativ som är kopplade till olika kortföretag eller fristående applikationer. Testa att skriva ned alla dina utgifter under en hel månad och sätt dig sedan ned för att se exakt vart dina pengar tar vägen, och hur de kan omfördelas på ett bättre sätt.

Se över småutgifterna

En oförutsedd bov i ekonomin kan vara autogiron. Hur skönt det än är att pengarna dras från kontot varje månad utan att det kommer någon pappersfaktura, är det lätt hänt att antalet autogiron växer bortom

kontroll. Se över vilka dragningar som görs varje månad. Kanske kan du plocka bort prenumerationer på streamingtjänster som du sällan använder. Det finns faktiskt fördelar med att inte vara registrerad på en streamingtjänst eller annan nöjesplattform. Det går till exempel att hyra film via tjänster som SF eller iMovies. Det går också att spela på casino utan konto. Där slipper du att registrera dig och fylla i långa formulär. Din inloggning sker istället via betalplattformen Trustly eller via ditt bankID. Du får fortfarande tillgång till samma spel och samma förmåner, fast utan registreringsprocessen. Du behöver samtidigt inte oroa dig för att dina personuppgifter hamnar i fel händer, och du kan bestämma en exakt spelsumma som inte kan överstigas.

Jobba längre eller spara mer

Tyvärr måste vi arbeta längre för att vi ska kunna leva relativt gott på pensionen. Eller helt enkelt spara mer. De yngre generationerna måste pensionsspara mer för att komma upp i samma summa som tidigare generationer. Försök att inse vikten av ett bra sparande och tänk på det innan en onödig utgift. Hade pengarna kunnat läggas på sparkontot istället?

Det finns flera sätt att spara pengar utan att leva allt för sparsmakat. Det går att skippa luncher ute på restaurang och hoppa över kaffet och godisbiten i väntan på bussen eller tunnelbanan. Den som har flera lån kan se över möjligheten att slå ihop dem till ett enda lån med en bra ränta. Det går också att sätta ihop nya avtal med internetleverantörer och elföretag för att komma ned i pris.

Det gäller att vara dedikerad och faktiskt hålla sig till sin ekonomiska plan. Utgifterna blir lätt stora, men det kan också summan på sparkontot bli.