Hem STARTUP Gröna affärsidéer ges stora möjligheter i Forest Business Accelerator

Gröna affärsidéer ges stora möjligheter i Forest Business Accelerator

Publicerat av: Redaktionen

​Startups med hållbara innovationer har från den 10 februari återigen möjlighet att söka till ​Forest Business Accelerator.

Gröna affärsidéer ges stora möjligheter i Forest Business Accelerator 2

Magnus Viström (mitten) berättar att SCA har ett fortsatt samarbete med flera av de företag som tidigare deltagit i Forest Business Accelerator.

Programmet är ett samarbete mellan ​BizMaker​SCA​IBM och ​RISE Processum som i år körs för fjärde gången. Genom acceleratorn får skogliga koncept och hållbara teknologier chansen att utvecklas på en internationell marknad. Något som flertalet av de tidigare deltagande företagen lyckats med.

Forest Business Accelerator antar startups från hela Sverige med fokus på hållbara och digitala innovationer som kan användas inom skogsindustrin. Affärsidén ska vara så pass utvecklad att den går att testa i verkliga miljöer.

– Utmaningen är att hitta de riktigt vassa idéerna som passar ihop med skogsindustrins behov. Utifrån erfarenheten av tidigare års program ser vi behovet hos skogsindustrin att få in nya innovationer som är hållbara och gärna har inslag av digitalisering. Det kan till exempel handla om att ta tillvara på restströmmarna på ett bra ett sätt eller att effektivisera produktionen, säger Pelle Berglund, affärsutvecklare på BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator.

För de företag som antas till programmet väntar sju intensiva månader där de stöttas med affärsutveckling av BizMaker och får utveckla och verifiera sina innovationer tillsammans med SCA, IBM och RISE Processum.

– Accceleratorn är ett sätt för oss att komma i kontakt med ny teknik och få nya entreprenörers inspel på tekniklösningar som är viktiga för den skogliga utvecklingen. Det är väldigt intressant. Från SCA:s sida är vi väldigt nöjda med utfallet, särskilt efter det senaste året med de idéer och produkter som företagen presenterade. Vi jobbar vidare med nästan alla, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.

​PlantVation, med teknik för automatiserade odlingssystem som effektiviserar och digitaliserar förodling av plantor, var en av deltagarna ifjol och har nu tagit sig ut på den internationella marknaden. Ett annat företag är ​Prediktera, som med kemisk bildanalys kan läsa av stora volymer material i realtid, en metod för att effektivisera processer och som SCA är först ut att testa.

– Vi är stolta över att ha haft med de här företagen i vår accelerator. Redan ifjol var intresset riktigt stort att söka och vi ser fram emot att få in ytterligare en omgång med riktigt spännande affärsidéer, säger Pelle Berglund.

Efter tre lyckade år har Forest Business Accelerator etablerat sig som ett av landets främsta acceleratorprogram.

Danske Banks webbplats för nordiska entreprenörer och tillväxtföretag, The Hub, har med programmet på sin ​topp nio-lista över Sveriges bästa acceleratorprogram för startup-företag.

– Jag tror det beror på kombinationen av närhet till skogsindustrin och att få möta marknaden och kundernas behov, få tillgång till nätverken runt SCA, IBM och RISE Processum, liksom hela affärsutvecklingsprogrammet där vi stöttar företagen att skapa hållbar tillväxt på större marknader. Allt detta är viktigt för en startup, säger Pelle Berglund.

– Korskopplingen mellan skoglig utveckling, digitalisering och hållbarhet som boostas via den entreprenöriella kraften, det är ett lyckat upplägg. Entreprenörerna kommer i kontakt med rätt kompetens och får testa sina affärsidéer, säger Magnus Viström.

Relaterade Artiklar