Hem Fastigheter Gotländsk fastighet först att köpas via blockkedjan

Gotländsk fastighet först att köpas via blockkedjan

Publicerat av: Redaktionen

För första gången har en fastighetsöverlåtelse genomförts genom att använda ny blockkedjeteknik.

Gotländsk fastighet först att köpas via blockkedjan 2

Merete salmeling och Niclas Vikstrom

Det var en gotländsk fastighet som köptes via blockkedjan den 11 juni när Sveriges mest omtalade blockkedjeprojekt tog nästa steg.

Lantmäteriet, SBAB, Landshypotek Bank, Telia, ChromaWay, Evry, Skatteverket, Svensk Fastighetsförmedling och Kairos Future presenterade ett livetest av en blockkedjelösning för fastighetstransaktioner under seminariet Lansering av Lantmäteriets blockkedjeprojekt.

På plats fanns säljare och köpare av fastigheten som ligger i Alva på Gotland. Köparen Niclas Vikström blir ny kund i Landshypotek Bank.

– Det här är framtiden. Själva transaktionen gick smärtfritt och det är jätteroligt att få vara med på den här resan och att jag fick vara med att sparka igång det hela, säger Niclas Vikström som själv arbetar inom digitalisering.

Själva fastigheten är en jordbruksfastighet och Landshypotek Bank medverkade i transaktionen som köparens bank.

– Idag gjordes en historisk transaktion. Det är en otroligt smidig process och det var kul att se att säljare och köpare skakade i hand här också, säger Merete Salmeling, chef digitalt och innovation Landshypotek Bank, som under fastighetstransaktionen var med som köparens bank och signerade i blockkedjan.

Niclas tror att den nya tekniken kan leda till fler och säkrare fastighetsköp i framtiden.

– Det är en fördel att kunna köpa digitalt när säljare och köpare är på olika platser. Det blir lättare att kunna köpa en fastighet där man kanske är uppfödd och kan nog göra det lättare kring arvsskiften där alla syskon bor på olika platser. Det känns kul att vi i Sverige kan visa vägen internationellt även om det än så länge är i sin linda, säger Niclas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>