Gå inte i nätbedragarnas fällor på Black Friday
Hem NyheterE-handel Gå inte i nätbedragarnas fällor på Black Friday

Gå inte i nätbedragarnas fällor på Black Friday

Publicerat av: Redaktionen

Den amerikanska traditionen Black Friday har fått genomslag även här i Skandinavien på senare år.

 

IT-finans.seDet som förr var dagen då julhandeln officiellt inleddes har nu blivit en hel säljvecka, ofta kallad Black Week. Om du har planer på att utnyttja nätbutikernas erbjudanden ska du inte låta dig luras av priser som verkar för bra för att vara sanna.

Även om det är smidigt och tidseffektivt att handla på nätet är det viktigt att tänka sig för en extra gång för att inte bli lurad. Extrema lockpriser är ett av verktygen som bedragarna använder för att komma åt din personliga information.

Det är smart att använda kreditkort när du handlar på nätet ur flera perspektiv. I nätbutiker betalar man i regel för varorna i förskott. För att minska risken att bli lurad är det klokt att inte föra över pengarna direkt från bankkontot. Då står du inte ensam som juridiskt ansvarig för transaktionen, eller ensam i ett eventuellt reklamationsärende eller vid krav på ersättning om varan inte levereras.

Du har också större möjlighet att få pengarna tillbaka om du använder kreditkort, eftersom transaktionen då omfattas av reglerna om kreditköp i. I lagen slås fast att kreditgivaren (oftast banken) har samma ansvar som säljaren.

Vad kan du göra för att handla säkert på nätet?

  • Försäkra dig om att webbsidan är trovärdig. Finns det kontaktinformation? Använd gärna sökmotorer för att ta reda på vad andra tyckt om nätbutiken. Ibland kan det vara klokt att kontakta butikens kundtjänst om du är osäker. Svarar de inte bör du välja en annan butik.
  • Undersök villkoren för köpet. Både villkor och rättigheter kan variera och det är viktigt att veta vad som gäller för att kunna handla tryggt.
  • Kontrollera totalsumman genom att jämföra med andra butiker, gärna med hjälp av tjänster som prisjakt.nu eller andra prisjämförelsesajter. Glöm inte räkna med frakt och eventuella avgifter i priset.
  • Välj en säker betalningsmetod och använd kreditkort. Kontrollera att du är på en säker sida innan du ska betala. Det ska stå https före nätadressen (url:en) och du kan även titta efter hänglåssymbolen. Hittar du den så betyder det att din betalningsinformation krypteras när du skickar den.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>