Hem Försäkring Fyra av tio unga känner stort ansvar för sin pension

Fyra av tio unga känner stort ansvar för sin pension

Publicerat av: Redaktionen

Nästan fyra av tio unga, 38 procent, tycker att de själva har det största ansvaret för den egna pensionen.

Fyra av tio unga känner stort ansvar för sin pension 2

Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.

I Sverige som helhet är siffran 29 procent. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av valcentralen Collectum.

– Att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder kollektivavtalad tjänstepension är ett mycket bra sätt att ta ansvar för sin pension. De allra flesta har inte möjlighet att spara de tusenlappar som krävs varje månad för att kompensera för utebliven tjänstepension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

I åldrarna 18–29 år anser nästan fyra av tio, 38 procent, att de själva har det största ansvaret för sin pension. Samtidigt är det vanligt att tjänstepension saknas just i branscher där många unga jobbar, som IT-, reklam- och spelbranschen.

Den som har en månadslön på 41 750 kronor måste spara nästan 2 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 50 000 kronor i månaden behöver spara nästan 5 000 kronor, visar Collectums beräkningar.

– Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den totala pensionen. Om arbetsgivaren inte erbjuder tjänstepension bör man förhandla till sig det, säger Tomas Carlsson.

Nästan sex av tio svenskar, 58 procent, tycker att staten har det största ansvaret för deras pension. Fem procent svarar att arbetsgivaren har störst ansvar. Bara två procent av svenskarna anser att fackförbunden har störst ansvar för deras framtida pension.
Den som saknar tjänstepension får ofta betydligt lägre total pension. Om man har tjänstepension kan man få upp till två tredjedelar av den tidigare lönen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>