Fullsatt och stor succé när Vetenskapsfestivalen invigdes

En av världens främsta matematiker, Cédric Villani var huvudtalare när Vetenskapsfestivalen invigdes inför en fullsatt salong på Draken i Göteborg igår.

Fullsatt och stor succé när Vetenskapsfestivalen invigdes 1
Cédric Villani. Foto: Marie Ullnert

På årets tema Den svindlande tanken talade Cédric Villani, som också är politiker och president Macrons rådgivare i AI frågor, om hur matematiken låter oss gå bortom vår intuition och utforska ogripbara territorier. Hela kvällens program och det efterföljande panelsamtalet modererades av Marnie Chesterton från BBC och det nyskapande bandet dÁrc uppträdde. Invigningskvällen nu och två år framöver möjliggörs med en donation från Stenastiftelsen.

I foajén möttes besökarna av rökridåer och väl inne i salongen fortsatte det svindlande temat med ljusprojiceringar och uppbyggnader på scen. Cédric Villani inledde med att prata om hur människans intelligens som länge ansetts unik, nu utmanas av artificiell intelligens. Är dess överlägsenhet bara en illusion och hur är relationen mellan vetenskap och samhälle var några av de frågor som avhandlades.

Under kvällen fick filosofen Åsa Wikforss ta emot förlaget Natur och Kulturs populärvetenskapliga pris. Åsa deltog sedan tillsammans med Cédric Villani och koreografen Louise Crnković-Friis i ett panelsamtal om festivalens tema utifrån olika perspektiv.

Fullsatt och stor succé när Vetenskapsfestivalen invigdes 2
Marnie Chesterton, Louise Crnković-Friis, Cédric Villani och Åsa Wikforss. Foto: Marie Ullnert

Även 2018 stöttade Stenastiftelsen invigningen och inför 2019 kom önskemålet om att göra en satsning för att ytterligare lyfta invigningarna till något alldeles extra. Vetenskapsfestivalen beviljades fyra miljoner kronor för en treårsperiod där ambitionen är att invigningarna ska växa för varje år och avslutas med en stor arenahändelse jubileumsåret 2021.

Vetenskapsfestivalen fortsätter fram till och med den 12 april med hundratals aktiviteter i hela Göteborg. Du hittar programmet här: http://vetenskapsfestivalen.se/for-alla/program/

”Vi har under många år stöttat Vetenskapsfestivalens viktiga arbete och är glada att även i år kunna bidra. Årets invigning på temat Den svindlande tanken förmedlad av bland annat Cédric Villani var verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Fantasi och kreativitet hade dessutom fått extra stort  utrymme under invigningen och det tillförde en ny dimension. Vi önskar arrangörerna lycka till även med det fortsatta omfattande programmet,” kommenterar Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

”Det kändes inspirerande och lyxigt att få dela denna kväll med några av vår tids stora tänkare och en härlig blandning av människor som fyllde Draken till sista plats. Vi är oerhört glada att Stenastiftelsen tror på oss och att vi tack vare dem kommer kunna bjuda på fler fantastiska invigningar,” säger Jennie Turner verksamhetsansvarig på Göteborg & Co för Internationella Vetenskapsfestivalen.