Freja eID lanserar Open Banking-erbjudande kring identifiering
Hem Teknik Freja eID lanserar Open Banking-erbjudande kring identifiering

Freja eID lanserar Open Banking-erbjudande kring identifiering

Publicerat av: Redaktionen

Freja eID Group AB (publ) meddelar idag att man lanserar ett erbjudande för fintech-företag som verkar inom området Open Banking.

Freja eID lanserar Open Banking-erbjudande kring identifiering

Detta sedan det kommit indikationer på att Open Banking-aktörer kan komma att behöva göra en egen grundidentifiering av sina användare och därmed inte kan luta sig mot bankernas identifiering.

Open Banking kallas det förfarande där banker måste dela med sig av användarens kontoinformation till andra finansiella företag, som i sin tur skapar nya, digitala tjänster ovanpå tillgången till användarens konto. Open Banking har möjliggjorts genom EU:s andra betaltjänstdirektiv PSD2 (Payment Services Directive 2) och syftet har varit att skapa en mer innovativ och transparent marknad för finansiella tjänster.

De fintech-bolag som verkar inom Open Banking har i stor utsträckning byggt sina tjänster på att återanvända den elektroniska identitet som användarens bank har utfärdat. Nu har det kommit indikationer från regulatoriskt håll att detta inte är tillräckligt och att Open Banking-aktörer kan komma att behöva göra en egen grundkännedomskontroll och därmed själva verifiera användarnas identitet.

Freja eID erbjuder förutom en statligt godkänd e-legitimation som kan användas som en del i en grundkännedomskontroll, även annan data som användaren kan dela med samtycke vid nykundsregistrering. Exempel på detta är födelsedatum, folkbokföringsadress, e-postadress och mobilnummer. Erbjudandet till Open Banking-aktörerna innebär att man kan använda Freja i sin grundkännedomskontroll till särskilt förmånliga villkor under en period.

Johan Henrikson, vd Freja eID Group kommenterar:

”Återigen ser vi ett exempel på hur fundamental identiteten är för en digital affärsmodell. Jag tror många aktörer har underskattat värdet av en säkert identifierad användare och kanske tagit detta för givet. Med Freja kan vi hjälpa fintech-bolagen att enkelt och användarvänligt uppfylla de regulatoriska kraven, men kanske ännu viktigare, vi kan hjälpa dem med en ID-lösning som gör dem oberoende från de banker som de faktiskt försöker att utmana.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>