Freja eID i samarbete med Finshark om betalningar och finansiella data
Hem IT-Finans TrenderBetalningslösning Freja eID i samarbete med Finshark om betalningar och finansiella data

Freja eID i samarbete med Finshark om betalningar och finansiella data

Publicerat av: Redaktionen

Freja eID Group AB (publ) meddelar idag att man tagit ytterligare ett steg i arbetet med att möjliggöra mervärde i den digitaliserade världen.

Ett samarbetsavtal har nu tecknats med Finshark AB kring digitala betallösningar baserade på Open Banking-teknik.

Frejas ambition är att bygga en produkt som ger användare och tjänster möjlighet till ett ömsesidigt mervärde genom att ge användaren kontroll över sin identitet, sin data och sina pengar. Arbetet med de två första delarna har kommit långt och en användare kan idag kontrollera sin identitet såväl i online-transaktioner som vid fysisk identifiering. Användaren kan också kontrollera data som exempelvis personnummer, adress och e-postadresser och dela detta med samtycke till tjänster man vill interagera med.

Freja eID i samarbete med Finshark om betalningar och finansiella dataSamarbetet med Finshark syftar till att ta nästa steg kring arbetet med att ge användaren kontroll över sina pengar, betalningar och finansiella data. Finshark tillhandahåller en egen-utvecklad Open banking-plattform som gör det möjligt att utveckla datadrivna finansiella tjänster och betalningar. Genom ett API ger Finshark tillgång till aggregerade finansiella data, möjlighet att initiera betalningar och verifiera kontoägande vilket gör det möjligt för olika aktörer att bygga egna finansiella tjänster. Finshark har i dagsläget ca 250 nordiska banker integrerade i sin plattform och har tillstånd från Finansinspektionen för tjänster kring betalningar och kontoinformation.

Johan Henrikson, vd Freja eID Group kommenterar:
”Vårt första mål med Freja var att bryta de facto-monopolet kring e-legitimering i Sverige. Den som kontrollerar identiteterna kontrollerar nämligen hela den digitala värdekedjan. Vårt nästa mål är att bryta monopolet kring digitala betalningar så att alla fintech-utmanare – men även vi själva – ska kunna erbjuda finans- och betaltjänster utan att ha något beroende av de storbanker som kontrollerar stora delar av den digitala ekonomin.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>