Freja eID gör pilotprojekt kring att betala med ansiktet
Hem IT-Finans TrenderBetalningslösning Freja eID gör pilotprojekt kring att betala med ansiktet

Freja eID gör pilotprojekt kring att betala med ansiktet

Publicerat av: Redaktionen

Freja eID Group AB (publ) meddelar idag att man kommer delta i ett pilotprojekt för att skapa en lösning där individer ska kunna använda sitt ansikte som verifiering vid en elektronisk betalning.

Projektet drivs av Funktionsrätt Skåne som var en av fyra vinnare i Post och telestyrelsens (PTS) innovationstävling Betaltjänster för alla. 

Allt fler betalningar blir digitala och för de som har förmåga att hantera de digitala verktygen innebär det att livet underlättas. För de som inte kan eller får hantera dessa verktyg blir effekten den motsatta; i takt med teknikutvecklingen försvinner också möjligheten att betala med kontanter och då hamnar stora grupper utanför. Det aktuella projektet syftar till att lösa detta genom att en användare kan verifiera en digital betalning med sitt ansikte, oavsett plattform. Projektet drivs av Funktionsrätt Skåne i samarbete med Nordic Accessibility Group/Begripsam och Freja eID Group.

Thomas P Larsson, Kanslichef Funktionsrätt Skåne kommenterar:

”Vi ser ju hur personer med funktionsnedsättningar ofta har svårt att få mobilt BankID, samtidigt som allt fler tjänster kräver detta för att betala, till och med så enkla saker som att köpa en bussbiljett. Tack vare stödet från PTS kan vi nu tillsammans med Freja och Begripsam ta fram en prototyp för hur man kan göra en biljettbetalning i kollektivtrafiken som inte exkluderar någon.”

Johan Henrikson, vd Freja eID Group kommenterar:

”Vi kan inte fortsätta att digitalisera samhället baserat på att alla har en e-legitimation kontrollerat av ett antal banker och som kräver att du som samhällsmedborgare är kund i en viss bank. I detta projekt tar vi ytterligare ett steg mot att bryta monopolet. Men projektet hjälper oss också att flytta fram Frejas positioner som en nyckelspelare inom digitala betalningar och innovativa fintech-lösningar.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>