Framtidens innovationer prisades i Lund

På tisdagskvällen delades Lunds universitet och Sparbanken Skånes pris för framtidens innovationer ut.

Framtidens innovationer prisades i Lund 1
Sparbanken Skåne och Lunds universitet uppmärksammade framtidens innovationer. Katarina Lundberg, Oscar Kjell och Sverker Sikström tog emot förstapris i kategorin Anställd.

Tre forskarprojekt och tre studentprojekt fick ta emot ära, applåder och totalt 200 000 kronor.

Det var andra året som Sparbanken Skåne, med stöd av Sparbanksstiftelsen Finn, tillsammans med Lunds universitet delade ut priset. Vinnare i kategorin Anställd är Oscar Kjell, Katarina Lundberg och Sverker Sikström som utvecklat ett verktyg baserat på artificiell intelligens och ordanalys för diagnos av psykisk ohälsa. Priset i Studentkategorin går till Anton Moberg för ett projekt inom magnetteknik för höghastighetståg som svävar fram över rälsen.

– Som sparbank vill vi medverka till en positiv utveckling i regionen. I samarbete med våra ägarstiftelser går vinst från banken tillbaka till olika samhällsprojekt. Att stödja universitetet och tillsammans arbeta för innovationsmiljön i Skåne känns helt naturligt, säger Rasmus Roos, bankchef på Sparbanken Skåne.

Tävlingen har varit öppen för alla studenter och anställda vid Lunds universitet. 85 bidrag inkom och ett fåtal valdes ut för att pitcha för en namnkunnig jury. Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera innovativa idéer vid universitetet.

– Det har varit inspirerande att se så många bidrag och så många riktigt bra idéer. Vi har tagit emot fler idéer än någonsin varav många visat stor innovationshöjd och kommersiella möjligheter. Särskilt glädjande är det att vi för första gången har en vinnare från Samhällsvetenskapliga fakulteten. Jag är övertygad om att vi kommer få se mer av de här projekten i framtiden och ser fram emot att hjälpa de till nästa steg, säger Linus Wiebe, innovationsdirektör vid Lunds universitet.

Vid sidan av de båda förstapriserna delades även två hederspriser ut inom respektive kategori.

Kategori Anställd

  • Första pris 75 000 kronor: Oscar Kjell, Katarina Lundberg och Sverker Sikström för projektet ”WordDiagnostics.com: Improving the Diagnoses of Mental Illnesses using Artificial Intelligence Based on Text Data”
  • Hederspris 35 000 kronor: Niels Boon för projektet ”Fullständig elektrisk avsaltning utan pumpar eller ventiler”
  • Hederspris 35 000 kronor: Daniel Ansari och Roland Andersson för projektet ”Prognostisk biomarkörpanel vid pankreascancer”

Kategori Student

  • Förstapris 35 000 kronor: Anton Moberg för projektet ”PassiveTrack MagLev”
  • Hederspris 10 000 kronor: Henrik Nilsson och Nicklas Nilsson för projektet ”N’light”
  • Hederspris 10 000 kronor: Jens Schubert för projektet ”Goapa – Good Air Panel”