Hem FASTIGHETER Framtidens formler och nutidens AI på Fastighetsmässan

Framtidens formler och nutidens AI på Fastighetsmässan

Publicerat av: Redaktionen

Är framtiden en plats eller särskild tidpunkt? Kan någon annan än människan ta våra arbeten och känslor ifrån oss? Futuristen Stefan Hyttfors kommer till Fastighetsmässan och pratar om människans och maskinernas förmågor och beteenden. Samt dessa bådas gemensamma framtid.

Framtidens formler och nutidens AI på Fastighetsmässan 2

Stefan Hyttfors, Futurist och föreläsare på Fastighetsmässan

Antalet människor med tillgång till internet dubbleras det kommande decenniet och mjukvara förändrar spelplanen för alla organisationer och individer. Vi programmerar om oss själva biologiskt, vi manipulerar material på atomnivå och vi skapar artificiell intelligens som ska överträffa människans. Är framtiden redan här?

– Problemet om du tänker på framtiden som en definierad tidpunkt, som många företag gör när de sätter mål, är att du kanske ser på nuet som någonting mindre värt. Något du kan offra. Framtiden är inte en plats. Du kommer aldrig vakna en dag och tänka att just nu, idag är jag i framtiden. Du kommer däremot med stor sannolikhet vakna en dag och tänka att du använde den tid du hade lite felaktigt, menar Stefan Hyttfors, Futurist och föreläsare på Fastighetsmässan den 4 september.

I en inte alltför avlägsen framtid har behovet av mänsklig kompetens och arbetskraft förändrats totalt, många av de företag och varumärken vi kommer prata om på tio års sikt är inte ens startade idag. Vi befinner oss i början på början av en helt ny era där ny teknik och beteendeförändringar öppnar upp för en mera effektiv resursfördelning, där stora organisationsmodeller möter konkurrens från små och där nätverk vinner över hierarkier. Vissa saker tror dock Stefan Hyttfors kommer förbli mänskliga.

– Man pratar om maskiner som inte bara gör det programmeraren lärt dem utan som utmanar och utvecklar sig själva. Hollywood har fått oss att tro på två framtida scenarier, AI kommer antingen döda oss eller älska oss. Det är dock extremt osannolikt att AI utvecklar ett människolikt medvetande, det räcker med att reflektera över hur irrationella vi människor är, menar Stefan Hyttfors och utvecklar:

– Känslor som hat, girighet, rädsla och kärlek får vi med största sannolikhet ha för oss själva vilket kan vara betydelsefullt för hur vi väljer att använda AI.

Relaterade Artiklar