Fortsatt stark tro på ökad orderingång hos exportföretagen
Hem Förvärv Fortsatt stark konjunktur tro på ökad orderingång hos exportföretagen

Fortsatt stark konjunktur tro på ökad orderingång hos exportföretagen

Publicerat av: Redaktionen

Drygt hälften av de svenska exportföretagen räknar med ökad orderingång det närmaste året, visar Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit (SEK).

Det är en marginell nedgång jämfört med våras vilket visar att företagen tror på en fortsatt stark konjunktur.

Endast fem procent tror på minskad orderingång.

– De stora exportföretagen förväntar sig en fortsatt stark efterfrågan de kommande 12 månaderna, vilket är mycket glädjande, framför allt mot bakgrund av de utmaningar vi ser i form av komponentbrist, fraktproblem och höga elpriser, säger Magnus Montan, vd för Svensk Exportkredit.

Drygt hälften, 56 procent, av de stora exportföretagen räknar med ökad orderingång under det kommande året, visar Exportkreditbarometern från SEK. I våras trodde något fler, 58 procent, på ökad exportorderingång. Historiskt sett är det mycket höga nivåer, även jämfört med hösten 2019 innan pandemin.

– Exportföretagen har en stark framtidstro vilket vi på SEK bland annat ser i ökande investeringar och förvärv. Nu är rätt tid att satsa. Det finns gott om kapital på marknaden och efterfrågan på gröna och hållbara lösningar har aldrig varit större. Det gynnar svenska företag som är världsledande på innovativa och klimatsmarta produkter, säger Magnus Montan.

Trots pandemins negativa effekter för världshandeln syns inga sura miner i förväntad orderingång. Komponentbrist och störningar i logistikkedjor kan ha en bromsande effekt, framför allt för svenska exportörer som är beroende av underleverantörer med tillverkning utomlands. Dock är andelen företag som tror på minskad export under det kommande året blott 5 procent, vilket är i nivå med vårens mätning.

Fortsatt stark tro på ökad orderingång hos exportföretagen

Magnus Montan

– En förklaring till företagens starka optimism är en stark konjunktur, allt fler människor i världen får vaccin och samhällen öppnar upp. Folk kan återgå i arbete vilket ökar produktionen samtidigt som människor kan leva normalt och börja konsumera igen, säger Magnus Montan, vd för SEK.

Exportkreditbarometern genomförs två gånger om året och mäter såväl exportföretags förväntningar på de kommande tolv månaderna som hur det gångna halvåret har sett ut. Höstens fullständiga rapport presenteras den 30 november.

Frågan som ställdes var: Väntas exportorderingången under de kommande 12 månaderna ha:
Ökat                                    56 procent (58 procent i vårens mätning)
Varit oförändrad                  39 procent (38 procent i vårens mätning)
Minskat                                5 procent (4 procent i vårens mätning)

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>