Fortnox förvärvar Capcito Finance AB
Hem Förvärv Fortnox förvärvar Capcito Finance

Fortnox förvärvar Capcito Finance

Publicerat av: Redaktionen

Fortnox har ingått avtal om förvärv av cirka 78 procent av aktierna i fintechföretaget Capcito Finance AB (“Capcito”), till en motsvarande värdering på hela bolaget om 410 Mkr.

Därmed förvärvas också Capcitos två dotterbolag, inklusive plattformen Monto. Tillträde planeras till 1 december 2021.

Fortnox och Capcitos ägare har idag ingått ett förvärvsavtal genom vilket Fortnox förvärvar cirka 78 procent av aktierna i Capcito till en motsvarande värdering på hela bolaget om 410 Mkr. Capcito grundades 2015 kring visionen om att ge företagare tillgång till schyssta och enkla finansieringstjänster och är idag ett av landets mest innovativa fintechbolag. Bolaget har hittills betalat ut över två miljarder kronor i rörelsekapital till Sveriges små- och medelstora företag.

Capcitos verksamhet består av automatiserad långivning och fakturafinansiering till företag direkt i etablerade svenska  bokföringsprogram, men framför allt äger de och driver plattformen Monto.

Monto är en innovativ datadriven SaaS-tjänst som låter banker och andra långivare bedöma och monitorera företags kreditvärdighet i realtid med hjälp av data från ledande affärssystem och banker. Monto är idag en integrerad lösning i flera etablerade företag, plattformen kommer att vidareutvecklas med hjälp av data och insikter från Fortnox stora användarbas.

Fortnox förvärvar Capcito Finance AB

Tommy Eklund

– Förvärvet är en del av min långsiktiga vision att kunna hjälpa Sveriges företagare med mer stabila kassaflöden. Det är en naturlig följd av en mångårig ambition att stödja små och medelstora företag i alla led. Vår goda relation med etablerade banker och kreditgivare stärker våra möjligheter. När vi kopplar upp vår kundbas mot plattformen Monto kommer vi ha möjlighet att ge små och medelstora företag samma erbjudanden som bara större företag har tillgång till idag, säger Olof Hallrup, styrelseordförande i Fortnox.

Fortnox målbild har länge varit att bli en företagsplattform som stärker företagare genom mer än bara redovisning. Förvärvet blir ett steg i den riktningen.

– Detta är en del i Fortnox växande fintechsatsning. Förvärvet innebär att vi med hjälp av plattformen Monto och andra ERP- och bankpartners kan skapa en hubb för kreditvärdering och onboarding av finansiella tjänster. Det ger fler företag tillgång till bättre krediter och kassaflöden, säger Tommy Eklund, vd för Fortnox.

– Kompetensen som finns i Capcito, dess dotterbolag och plattformen Monto är mycket värdefull för Fortnox satsning på fintech. Vi är imponerade av deras spetskompetens, innovativa förmåga och unika tekniska lösningar. De har en företagskultur som speglar vår egen och efter att ha lärt känna deras vd Michael Hansen är jag övertygad om att vi tillsammans kommer göra Sveriges företagare mer framgångsrika, avslutar Tommy Eklund.

De tekniska lösningarna kommer vara viktiga för Fortnox, men också kompetensen som finns i Capcito. Genom synergier där Fortnox kundbas och bredd möter innovationskraften i Capcito och plattformen Monto kommer satsningen på fintech kunna växa och framtidssäkras, därmed kan Fortnox hjälpa fler företagare att få deras företag att växa.

– Att bli en del av Fortnox möjliggör att vi snabbare kan förverkliga vår vision att demokratisera kreditmarknaden för företagare. Tillsammans kan vi dels stötta företagare i deras tillväxtresa, och dels erbjuda teknik för att hjälpa finanssektorn att modernisera sitt erbjudande gentemot företagare. Efter att ha lärt känna Fortnox medarbetare är jag övertygad om att vi delar samma framtidsvision. De brinner precis som vi för att låta fler företagare göra drömmar till verklighet, säger Michael Hansen, vd för Capcito.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>