Första kvartalet på bostadsmarknaden – Fastighetsmäklarnas prognos
Hem Fastigheter Första kvartalet på bostadsmarknaden

Första kvartalet på bostadsmarknaden

Publicerat av: Redaktionen

Majoriteten av Mäklarsamfundets medlemmar tror på stabila priser under årets första kvartal, men knappt en fjärdedel tror att villapriserna ökar.

Motsvarande andel för bostadsrätter är 16 procent.

Cirka en tredjedel tror att utbudet av både villor och bostadsrätter ökar när marknaden drar igång igen i januari. Det visar Mäklarinsikt, Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare.

I den kvartalsvisa undersökningen Mäklarinsikt får Mäklarsamfundets medlemmar svara på frågor om utvecklingen på sin lokala marknad. Inför det första kvartalet 2022 har 731 fastighetsmäklare över hela landet svarat på frågor om bland annat prisutveckling, utbud och efterfrågan.

– Över jul har bostadsmarknaden och förhoppningsvis även landets fastighetsmäklare fått en kort, men välbehövlig vila efter ett intensivt år. Trots skenande elpriser och redan höga villapriser i de flesta delarna av landet så tror en relativt stor andel att villamarknaden kan fortsätta uppåt när marknaden drar igång under det första kvartalet, säger Joakim Lusensky, Analys- och Kommunikationschef Mäklarsamfundet.

  • Första kvartalet på bostadsmarknaden – Fastighetsmäklarnas prognos

    Joakim Lusensky, Analys- och Kommunikationschef Mäklarsamfundet

    24 procent av mäklarna tror på stigande småhuspriser under första kvartalet 2022. Motsvarande andel för bostadsrätter är 16 procent. 44 procent tror på ökad efterfrågan på småhus, att jämföra med 29 procent för bostadsrätter.

  • 27 procent tror att småhusutbudet ökar. Det är 12 procentenheter fler än inför fjärde kvartalet 2021. 33 procent tror att det bostadsrättsutbudet ökar. Det är 11 procentenheter fler än inför sista kvartalet 2021.
  • Försäljningarna går snabbt. 10 procent av de svarande uppger att ett småhus säljs inom en vecka från första visning. En klar majoritet, 72 procent, menar däremot att det oftast tar mellan 2-4 veckor.

– Rekordlåga räntor, ökande smittspridning och ett demografiskt tryck i kombination med underutbud talar för en fortsatt stark bostadsmarknad med villorna i täten, fortsätter Joakim Lusensky.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>