Företagsakuten Leksand-Rättvik-Gagnef ska hjälpa bygdens småföretag i coronakrisen

Nu öppnar Företagsakuten Leksand-Rättvik-Gagnef för att hjälpa bygdens företagare i coronakrisen.

Företagsakuten Leksand-Rättvik-Gagnef ska hjälpa bygdens småföretag i coronakrisen 1
Sakarias Winberg, ordförande Företagarna Leksand, Björn Rinstad, vd Leksands Sparbank och Lars Liljegren, projektledare Företagsakuten Leksand-Rättvik-Gagnef

Företagsakuten är ett initiativ av Företagarna och Leksands Sparbank i samarbete med kommunerna i Leksand, Rättvik och Gagnef.

– ­­Vi är många som går i samma tankar om vårt lokala näringsliv och känner stark oro. Initiativet till företagsakuten kom därför fort i förra veckan. Det är viktigt att vi är snabba att hjälpa företagen och fånga upp vilka behov som finns, berättar Sakarias Winberg, ordförande i Företagarna Leksand.

Företagsakuten kommer bland annat att hjälpa bygdens företag att ta del av de stödpaket och åtgärder som finns och som väntas presenteras.

Funktionen ska stärka det arbete som redan görs på kommunernas näringslivsavdelningar.

– Det är en extraordinär situation och det är viktigt att vi alla hjälps åt. Små och medelstora företag har inte samma resurser som större företag att ta del av de åtgärder och stödpaket som nu kommer. Den hjälpen ska de kunna få genom företagsakuten, säger Björn Rinstad, vd på Leksands Sparbank.

Lars Liljegren, som bland annat har varit chef för Handelskammaren Dalarna och jobbat på Siljan Turism, kommer att vara projektledare för företagsakuten.
– Småföretagare är ofta ensamma med många och stora beslut, speciellt i oroliga tider som nu. Vi ska hjälpa dem att hitta rätt bland alla stödpaket och åtgärder, men också vara en part som de bara kan prata med eller bolla sin tankar med. All kommunikation är självklart under sekretess, säger Lars.

Företagsakuten är en tidsbegränsad insats som kan komma att utvecklas beroende på vilka behov som identifieras hos företagen.

– Nu när läget är kritiskt och förändringar sker hela tiden måste vi våga prova oss fram för att hitta lösningar, säger Sakarias Winberg.

Företagsakuten Leksand-Rättvik-Gagnef är kostnadsfri och vänder sig till företag och företagare i Leksands, Rättviks och Gagnefs kommuner. Företagsakutens ledningsgrupp består av Leif Hellgren, ordförande Företagarna Gagnef, Ulrika Björklund, ordförande Företagarna Rättvik, Christina Sjöberg, styrelseledamot Företagarna Leksand och Sakarias Winberg, ordförande Företagarna Leksand (ordförande för ledningsgruppen).