Fokus på “varför” viktigare än “hur”?
Hem FINANSRÖST Fokus på “varför” viktigare än “hur”?

Fokus på “varför” viktigare än “hur”?

Publicerat av: Redaktionen

Det är inte dollar, euro eller yen som är den viktigaste valutan för företag i dag, utan data. Traditionella företag och snabbfotade startup förnyar båda sitt sätt att arbeta, där molnet hela tiden spelar en viktig roll.

Holländska Finance Innovation pratade med Stefan Månsby, VP of Innovation på Basefarm, om maratonlöpare, sprintrar, smarta lösningar och vikten av att fokusera på “varför” i en digital värld.IT-Finans.se

Molnet är innovationsmotorn
Frågor som ”var sparar jag mina data” och ”vad gör jag med mina data” är viktiga för företag som vill överleva i ett samhälle som blir allt mer digitaliserat. Molnet spelar då en viktig roll som innovationsmotor. ”IT har blivit avgörande för hela företaget. CIO:s vill se kostnadsbesparingar och molnet är för dem ett sätt att få kontroll över kostnaderna för serverkapacitet och databehandling”, berättar Månsby. ”Och företaget vill kunna lansera nya tjänster för slutkunden snabbare. Även för dem är molnet ett utmärkt medel.”

Maratonlöpare och sprintrar
Den tekniska utvecklingen har gjort att IT nu har två hastigheter när det kommer till hur man utvecklar: maratonlöpare och sprintrar. ”Maratonlöpare är den traditionella IT:n. Pålitlighet och låga kostnader är, och förblir, viktiga för företag.” Den nyare idrottsgrenen är sprint, där man snabbt ska kunna ta fram, testa och börja använda nya tjänster om de visar sig vara framgångsrika. ”Företagens utgångspunkt är ’fail fast, fail cheap’. Marknaden utvecklar sig så snabbt att man aldrig kan förutsäga vilka nya tjänster och produkter som blir framgångsrika. Men då måste de investera i forskning och utveckling. Inga företag klarar sig om de bara fokuserar på den befintliga affärsmodellen och inte förnyar sig.”

Vad är syftet med din utveckling?
Ord som ”moln”, ”agilitet” och ”automation” av applikationer är trendiga ord som beskriver hur man exempelvis kan lösa effektivisering och innovation, det vill säga strategin i sig. Men enligt Månsby ska strategin inte vara ett mål i sig. ”Dessa trender är den praktiska sidan av historien, det vill säga hur innovation fungerar. Majoriteten av företag idag glömmer påfallande ofta att ”hur” inte är det viktigaste. Ett försprång på konkurrenterna får man genom att göra saker smartare. Av den anledningen är det mycket viktigare att veta “varför” man gör något (målet), än att göra något bara för att alla andra gör det.”

Startups har fokus, traditionella företag blir hybrid
Månsby berättar om ett nystartat fin-tech bolag där fokus på ”varför” spelar en stor roll för framgången. ”Tillväxttakten för denna betaltjänst är skyhög, och de lyckas bara för att människorna på företaget inte bryr sig så mycket om hur de gör det. För några år sedan var det nästan omöjligt att starta en bank; man behövde tillstånd, rätt kontakter samt system och inte minst enorma investeringar. Men denna kund bryr sig inte om något av detta. Man gör helt enkelt allting i molnet och fokuserar helt på ”varför”: nämligen att man vill bli nästa stora bank. Alla företaget arbetar med att förverkliga de bästa banktjänsterna och erbjuda den bästa kundupplevelsen.”
För traditionella aktörer är det svårt att hålla jämna steg med nystartade företags innovationskraft. Bilden av maratonlöparen är ofta (men inte alltid) mer på sin plats än den av sprintern. Men även här sker smarta saker, där man använder fördelarna med molnet. En viktig trend som analysföretaget Gartner har sett, är en modell av hybrid-IT. ”Tanken bakom är att man ofta har interna system som inte passar molnet. Detta är ofta backoffice-system, så kallade ”systems of record”. Systemen som är fokuserade på kunden, så kallade ”systems of engagement”, kan mycket väl överföras till molnet. För den IT-delen har man fördelen med större skalbarhet och högre flexibilitet, så att man även har möjligheten att sprinta.”

Ränteberäkning i molnet – teknisk övning blev standard
Månsby berättar vidare om en Svensk storbank, som nattetid använder molnet för att göra komplexa ränteberäkningar. ”Data kommer från de interna stordatorsystemen, det vill säga ”systems of record”. Mellan midnatt och klockan fem på morgonen startar vi några tusen servrar i molnet och gör beräkningarna med dessa data. Resultatet skickas tillbaka till banken och det utgör grunden för prissättningen nästa arbetsdag.” En intressant aspekt av detta exempel är att det inte är så länge sedan detta bara var en teknisk övning, men idag är en tillförlitlig standard för branschen. ”Hypen kring hybrid-IT är dock över. Verktygen har blivit enklare att använda och är nu en daglig verklighet för banker.”
”Molnet och hybridmolnslösningarna blir allt vanligare på marknaden. Basefarm, som av Gartner utsetts till ”Cool Vendor”, levererar färdiga lösningar till ett antal nichemarknader. Vi erbjuder företag en miljö som är helt kompatibel med europeisk lagstiftning.”, avslutar Månsby.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>