Hem Rapport/undersökning Fler än var tredje svensk använder få lösenord – och håller allt i huvudet

Fler än var tredje svensk använder få lösenord – och håller allt i huvudet

Publicerat av: Redaktionen

FICO, global ledare inom lösningar för att motverka finansiell brottslighet, presenterar nu resultatet från en undersökning om digitala konsumentvanor.

Fler än var tredje svensk använder få lösenord – och håller allt i huvudet 3Undersökningen visar att fler än var tredje svensk endast använder några få lösenord, fem eller färre, för deras olika konton på nätet. Det är också väldigt få som använder exempelvis lösenordshanterare, istället håller nära hälften av befolkningen alla lösenord i det egna minnet.

91 procent av den svenska befolkningen använder internet dagligen, vilket innebär många inloggningar på olika plattformar och tjänster på nätet (Svenskarna och Internet 2019). Den nya undersökningen från FICO visar att endast 36 procent av svenskarna använder separata lösenord för respektive konto och 6 procent använder samma lösenord för alla sina konton på nätet.

Undersökningsresultat: Så många lösenord använder svenskar på nätet

  • Olika lösenord för varje konto – 36 percent
  • Fler än 10 olika lösenord används – 17 percent
  • 6-10 olika lösenord används – 14 percent
  • 2-5 olika lösenord används – 28 percent
  • Samma lösenord för alla konton – 6 percent

”I takt med att vi ser allt fler dataintrång är det generella rådet att du ska ha ett separat lösenord för respektive konto på nätet,” säger Sarah Rutherford, expert på identitetslösningar hos FICO. ”Förutom bekvämlighet finns det inga vettiga skäl att återanvända lösenord och vår erfarenhet visar tydligt att det gör användare mer sårbara på nätet.”

Bra minne

Samtidigt som undersökningen visar att endast 36 procent av svenskarna använder ett separat lösenord för varje konto, visar resultatet också att många svenskar håller rätt på sina lösenord via egna minnet, med endast några få som använder exempelvis lösenordshanterare.

Så håller svenskar reda på lösenord

  • Egna minnet – 46 procent
  • Anteckningsbok – 17 procent
  • Lösenordshanterare – 16 procent
  • Word/Excel-dokument – 4 procent
  • En kombination av metoder – 17 procent

“Det faktum att en stor del av befolkningen endast använder några få lösenord och att så få använder en lösenordshanterare hänger ihop,” säger Sarah Rutherford. ”Att endast använda det egna minnet för att komma ihåg lösenord är olyckligt eftersom det tvingar människor att begränsa antalet lösenord som används. Vi rekommenderar inte heller anteckningsblock eller okrypterade filer, då de är mer sårbara än alla de lättanvända verktyg som finns på marknaden.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>