Hem NYHETER Fjärde vågen inom svensk fintech

Fjärde vågen inom svensk fintech

Publicerat av: Redaktionen

Wellstreet är nu i färd med ett nytt initiativ inom Fintech.

Fjärde vågen inom svensk fintech 3

Lena Apler, Carl-Viggo Östlund, Kenneth Nilsson Erika Eliasson, Armando Coppola, Mikael Wintzell

Som ni vet, så står bankerna för grundstommen i vårt finansiella system och fintech-bolag måste samarbeta med bankerna för att vårt finansiella system skall bli mer effektivt. Genom att investera och stötta startups inriktade på finansiell infrastruktur, vill Wellstreet köpa bankerna tid och på så sätt ta nästa steg, eller vad Wellstreet kallar Den Fjärde Vågen, i det svenska och globala finanssystemet.

Med på den nya resan har vi sedan tidigare flertalet intressanta samarbetspartners som AWS. Wellstreet är av stark tro att man kan leda den fjärde vågen av innovation och brygga mellan FIN och TECH. Med på resan har man nu fått Lena Apler (Collectors grundare), Carl-Viggo Östlund (fd vd för SBAB och Nordnet), Kenneth Nilsson (fd vd på Resurs Bank), samt Erika Eliasson (vvD på Lendify) som tar över ordförandeklubban i fintech-satsningen.

Fjärde vågen inom svensk fintech 4Lite bakgrund: Efter att ha gjort en omfattande genomgång av bankernas resultatrapporter 2010-2020 så såg vi tydligt hur kostnadsmassan ökar och intäkten sjunker. Detta är ett resultat av flertalet faktorer. Den mest påtagliga skillnaden för bankerna är att många regelverk har kommit i kraft under perioden (Basel III, Mifid II, GDRP med flera). Dessa regelverk har inte bara kostat mycket att implementera, utan även ökat den operationella kostnaden. Detta är såklart ett sätt för myndigheter att hjälpa kunder att gå ett ökad skydd, vilket i grunden är bra.

Dock har antalet regelverk varit många och snabba omstruktureringar har vidtagits av bankerna för att uppfylla regelverken. Oftast så tar bankerna till med ökad arbetskraft för att ställa om vilket leder till högre kostnader, längre interna processer och en mindre trevlig kundupplevelse. Något som även drabbas av ett ökat regulatoriska krav är innovationen. Behöver man skifta fokus från affären till compliance utan rätt verktyg och tydliga direktiv så blir innovationskraften drabbad.

Relaterade Artiklar