Finansförbundet prisar uppsats om AI som verktyg mot penningtvätt
Hem TeknikAI Finansförbundet prisar AI som verktyg mot penningtvätt

Finansförbundet prisar AI som verktyg mot penningtvätt

Publicerat av: Redaktionen

Genom rätt utnyttjande av AI-teknik kan finansbranschen upptäcka fler försök till penningtvätt.

Det är en av slutsatserna i Lindona Hotis masteruppsats som nu belönas med Finansförbundets uppsatsstipendium på 25 000 kronor.

Lindona Hotis masteruppsats ”Application of Artificial Intelligence Techniques to Combat Money Laundering in the Banking Sector” redogör för hur bank- och finanssektorn kan utnyttja AI-tekniken för att granska och analysera finansiella transaktioner för att upptäcka försök till penningtvätt (AML). Uppsatsen går igenom forskningen på området och redogör för olika algoritmer och AI-teknik som verktyg för att upptäcka penningtvätt.

Finansförbundet prisar uppsats om AI som verktyg mot penningtvätt

Lindona Hoti uppsatsvinnare 2021

– Lindona Hoti har skrivit en mycket välskriven masteruppsats som på ett förtjänstfullt sätt ger en tydlig överblick av området och forskningsläget idag. Uppsatsen är därför ett värdefullt bidrag till finansbranschens arbete för att motverka penningtvätt, säger Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet.

Lindona Hoti som idag är verksam inom bankvärlden menar att finansbranschen har en viktig roll som grindvakt mot penningtvätt. AI och andra teknologiska innovationer kan vara viktiga verktyg i detta arbete. Men hon framhåller också att området är otroligt komplext och att användandet av AI också innebär risker och utmaningar. Därför är det viktigt med ett helhetsperspektiv på teknologins möjligheter och risker.

– Även om den tekniska utvecklingen kan erbjuda ett brett spektrum av möjligheter inom AML är det samtidigt viktigt att uppmärksamma nya former av sårbarheter som AI-teknologin eventuellt kan innebära. Man ska inte underskatta komplexiteten när det gäller det här området. Därför såg jag ett behov av att sammanställa tidigare forskning på området, säger Lindona Hoti.

IMF uppskattar att cirka 800 miljarder till 2 biljoner amerikanska dollar tvättas illegalt varje år. Samtidigt konstaterar UNOCD (UN Office on Drugs and Crimes) att mindre än en procent av de tvättade pengarna fångas upp i dagens AML-system. Därför söker finansbranschen ständigt efter nya och framgångsrika metoder för att kunna identifiera illegala penningtransaktioner.

– Många av Finansförbundets medlemmar arbetar dagligen med att bekämpa penningtvätt och identifiera ekonomisk brottslighet så all kunskap på området välkomnas, säger Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>