FBI visar sig vara en kraftfull hackare
Hem Säkerhet FBI visar sig vara en kraftfull hackare

FBI visar sig vara en kraftfull hackare

Publicerat av: Redaktionen

Först kom avslöjandet att amerikanska FBI lyckats återta större delen av lösensumman som företaget Colonial Pipeline betalat i bitcoin.

Kort därefter visade det sig att man fått åtkomst till den krypterade appen Anom som använts av kriminella runt om i världen.

Oavsett hur de juridiska processerna fortgår är det tydligt att FBI och andra myndigheter framgångsrikt använt en kombination av ny digital teknik och tidigare beprövade metoder som att infiltrera verksamheter med informatörer.

Omvänd situation
FBI visar sig vara en kraftfull hackare– I de flesta fall är situationen den omvända, att vi får höra hur cyberkriminella ligger steget före myndigheter, företag och privatpersoner. Här är det uppenbart att FBI och andra myndigheter världen över inte är passiva utan i stället visar både skicklighet och kreativitet. Förutom stora beslag och andra konkreta påföljder skickar det här en signal till kriminella att det inte är fritt fram. Krypterade appar, kryptovaluta och andra digitala verktyg kan mycket väl bli till effektiva medel också för brottsbekämpande myndigheter, kommenterar Peter Gustafsson, ansvarig Barracuda Networks verksamhet i Norden.

I fallet med Colonial Pipeline tycks de cyberkriminella ha gjort misstaget att sammanföra betalningen i bitcoin till en enda digital plånbok där FBI hade en kopia av den privata nyckel som krävdes för åtkomst. När det gäller appen Anom byggde framgångarna delvis på att FBI lyckats göra en utvecklare till informatör. Genom att lägga till en applikation kunde FBI se till att man fick ta del av varje meddelande som skickades via Anom. I bägge fallen är slaget mot de kriminella hårt. Pengar, droger och vapen har beslagtagits samtidigt som flera hundra misstänkta har frihetsberövats.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>