Hem KRÖNIKA Fake News: Myterna om Low Code du inte ska tro på

Fake News: Myterna om Low Code du inte ska tro på

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Myter och legender är en viktig del av det som gör oss till människor.

Fake News: Myterna om Low Code du inte ska tro på 3Kanske på lika mycket gott som ont då de ur ett större perspektiv omfattar allt från Herkules storverk via råttan i pizzan till dagens debatt om fejkade nyheter. Någonstans finns det ett korn av sanning som via en slags visklek blivit ett helt sandslott i det allmänna medvetandet.

Men varför inleder jag med det i en artikel om kod? Bra fråga! Svaret börjar i den enkla termen Low Code. Begreppet har blivit trendigt. Kända analytiker har gjort det till sitt nya favoritord. Massvis av företag erbjuder det. Företag som dras med långa backloggar och kunder som kräver mobilitet fullständigt slänger sig över det.

Det är här myterna kommer in. Varje gång en ny teknik börjar växa i popularitet dyker myterna upp. Forrester har faktiskt identifierat de tre vanligaste myterna om Low Code, som alla följer precis samma mönster som vilken klassisk myt som helst. Det är helt enkelt dags att vi tar en titt på dem.

Myt 1: Seriösa utvecklare göra sig icke besvär

Det finns en tankegång som säger att Low Code-plattformar enbart är till för att personer utan utvecklarbakgrund ska kunna få ur sig mobilanpassade företagsappar. Medan seriösa utvecklare helt enkelt inte har där att göra, att du hellre optimerar kod, brottas med PHP, tävlar i hackathons och kontrollerar hela utvecklingen. Samtidigt håller trenden på att ändras. Många företag kräver i allt större utsträckning att IT-avdelningen levererar affärsvärde snarare än enbart teknik. Det är något som påverkar utvecklare i större utsträckning än affärsanalytiker som oftast bara jobbar med visualiseringar av kalkylark.

Att skriva företagsappar från grunden kan vara stressande nog, än mer så med krympande tidsramar för när de ska genomföras. Det är där Low Code-plattformar kommer in i bilden, då de låter dig kontrollera hela utvecklingen och snabbt arbeta fram resultat eller en prototyp utan att ägna timmar i otaliga verktyg.

Myt 2: Traditionell programmering är på väg bort

Det snackas om att Low Code-miljöer är ett annat ord för No Code-miljöer. Visst, det är fullt möjligt att använda Low Code-plattformar för att utveckla enklare appar utan att skriva en enda rad kod. Men det finns fortfarande stort utrymme för anpassad programmering. De flesta företagsappar behöver integreras med andra appar och databaser, vilket kräver anpassad programmering. Givetvis är olika Low Code-plattformar olika väl anpassade för att möjliggöra anpassad kod. Jag är fullt medveten om att det inte finns en plattform som kan tillgodose precis alla behov. Därför kan våra applikationer byggas på med allt från HTML, JavaScript och CSS på frontend-sidan och det mesta du kan komma på för backend-sidan.

Vad som särskiljer OutSystems lösning är att medan vi har fullt stöd för anpassad kod behöver du inte skriva den flera gånger. Har du väl skrivit ett stycke kod, exempelvis för att hämta information från företagets egna system, kan du enkelt förpacka det som en komponent så att du kan använda det flera gånger utan att behöva göra om samma manuella arbete. På samma sätt har du även tillgång till en uppsjö färdiga paket via the Forge, där vår community av utvecklare delar med sig av sina lösningar till alla användare.

Myt 3: Bara små appar funkar

Low Code-plattformar klarar bara av små appar, inte stora projekt med gigantiska användarantal eller avancerade funktioner. Det kanske var sant för vissa plattformar, förr i tiden. Numera finns det Low Code-plattformar som har fullt stöd för företagens behov av stora skalor och hög komplexitet. Eller för att vara helt sanningsenlig funkar moderna plattformar, som vår, med såväl små och enkla applikationer som komplexa lösningar med stort antal användare och allt däremellan.

Det var våra tre bidrag till viralgranskningen av moderna myter. Beroende på vilka val du gör finns det korn av sanning i alla myter, men att de är högst överdrivna om du gör smarta val.

Ruud Hochstenbach, Nordenchef OutSystems

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>