Ett hackat svenskt betalkort kostar ungefär 146 kr på darknet
Hem Rapport/undersökning Ett hackat svenskt betalkort kostar 146 kr på darknet

Ett hackat svenskt betalkort kostar 146 kr på darknet

Publicerat av: Redaktionen

4 miljoner kortuppgifter hittade till försäljning på internet – 13 000 tillhör svenskar

En ny studie av cybersäkerhetsföretaget NordVPN har analyserat information från 13 000 svenska betalkort som säljs på darknet.

Enligt denna studie är snittpriset för ett svenskt betalkort 146 svenska kronor.

Ett hackat svenskt betalkort kostar ungefär 146 kr på darknet”Svenska betalkort är dyra (i jämförelse med det globala genomsnittet på 89 kr) på grund av landets höga livskvalitet som gör att kriminella tror att svenska kort kan vara ett lönsamt mål. Kortbedrägerierna i Sverige har dock minskat sedan 2018 på grund av landets användarvänliga riktlinjer för förebyggande av kortbedrägerier. Om ett förlorat eller stulet betalkort används på ett olagligt sätt faller ansvaret på banken. Det är därför många svenska banker vidtar extra säkerhetsåtgärder för att skydda sina kunder”, säger Marijus Briedis, CTO på NordVPN.

Det genomsnittliga priset för svenska kort är 146 svenska kronor

 Priserna på de upptäckta svenska korten varierade från 35 till 218 svenska kronor. Även om majoriteten (6 005) av betalkorten kostade 173 kr var snittpriset 146 kronor för alla hittade kort.

De dyraste korten tillhörde Japan (medelpris 392 kr), medan de billigaste korten tillhörde Honduras (medelpris under 8 kr).

”Priserna beror främst på efterfrågan. Ju större efterfrågan är, desto mer pengar kan kriminella kräva för den data de försöker sälja. I det här fallet korrelerar efterfrågan direkt med hur lätt det är att stjäla pengar från ett kort och hur mycket pengar som kan stjälas. Det är därför de dyraste korten kommer från länder med högre livskvalitet eller sämre banksäkerhet”, säger Marijus Briedis.

Sverige drabbades med 13 000 läckta betalkort

12 774 av de betalkort som hittades tillhörde Sverige. Det mest drabbade landet var USA. 1 561 739 av 4 481 379 av de betalkort som hittades till försäljning tillhörde amerikanare. Den näst mest drabbade nationen var Australien. De stod för 419 806 av korten.

Med tanke på att Sverige inte drabbas av dessa typer av bedrägerier i samma skala jämfört med andra länder är 13 000 en rimlig siffra. En annan anledning kan vara lagarna i Sverige. Här måste bankerna ta det största ansvaret ifall ett intrång sker. Det är därför svenska banker vidtar extra försiktighetsåtgärder för att skydda sina kunder.

Är det möjligt att förhindra kortbedrägerier?

 ”Det vanligaste tillvägagångssättet som hackare använder är bruteforcing. Det betyder att kriminella i princip försöker gissa sig fram till rätt kortnummer och CVV-kod. De första 6-8 siffrorna är kortutgivarens ID-nummer. Det gör att hackare endast behöver gissa sig fram till 7-9 siffror, eftersom den 16:e siffran är en kontrollsumma och endast används för att avgöra om några misstag gjordes när numret skrevs in”, förklarar Marijus Briedis.

För att skydda sig rekommenderas det att användare är vaksamma och regelbundet granskar sitt kontoutdrag för att säkerställa att inga misstänkta transaktioner har inträffat. Det är också viktigt att välja bank utifrån de säkerhetsåtgärder den har vidtagit.

“Det svenska exemplet visar att ordentliga säkerhetsåtgärder hos banker kan hjälpa användarna att bli säkrare. Banker kan använda verktyg som upptäcker bedrägerier för att spåra betalningsförsök och på så sätt filtrera bort bedrägeriattacker. Starkare lösenordssystem är också ett stort steg mot att förhindra kortbedrägerier, men lyckligtvis håller multifaktorautentisering på att bli minimistandarden. Så om din bank inte redan erbjuder det bör du kräva det, alternativt överväga att byta bank”, avslutar Marijus Briedis från NordVPN.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>