“Ensam hemma” 2021: Hur cyberkriminella kan bryta sig in i smarta hem
Hem SÄKERHET “Ensam hemma” 2021 släpptes på bio idag: Hur cyberkriminella kan bryta sig in i smarta hem

“Ensam hemma” 2021 släpptes på bio idag: Hur cyberkriminella kan bryta sig in i smarta hem

Publicerat av: Redaktionen

Människor älskar smarta enheter men bryr sig oftast inte om deras säkerhet

 Tänk om “Ensam hemma” släpptes på bio idag?

Istället för att kika in genom dörröppningen skulle Kevin förmodligen bara använda sin smarta telefon för att övervaka huset genom smarta kameror. Och istället för glaskulor kan han attackera rånarna med en robotdammsugare.

En ny studie från VPN-leverantören NordVPN har visat att 88 % av användarna äger smarta enheter i sina hem. De mest populära är Wi-Fi-routrar eller internethubbar (63,7 %), smarta TV-apparater (57,1 %), spelkonsoler (36 %) och smarta högtalare (28,2 %). Det är oroande att, enligt studien, bara mindre än hälften av människorna skyddar sina enheter tillräckligt, vilket gör dem till det perfekta målet för hackerattacker.

Bekvämlighet vs risk: en farlig byteshandel

“Ensam hemma” 2021: Hur cyberkriminella kan bryta sig in i smarta hem

IoT-enheter samlar in och skickar information. Detta kan göras säkert och för ett specifikt syfte, till exempel ett krypterat meddelande som stänger av värmen. Men de kan även läcka information, antingen genom dålig kryptering (eller ingen alls) eller genom att ge bort extra information.

Den internetanslutna kameran på din ytterdörr kan t.ex. låta dig veta när en besökare är där, men om någon annan tittar kan den också avslöja när huset är tomt eller när barn är ensamma hemma. 2020 hackades dussintals Amazon-ringar, vilket resulterade i en stämningsansökan mot företaget.

 Vem är ansvarig för säkerhetsbrister?

Enligt NordVPN:s studie anser 41,4 % av användarna att tillverkarna bör vara ansvariga för säkerheten för de enheter de tillverkar, medan 55,9 % ser detta som sitt eget ansvar.

Daniel Markuson, expert på digital integritet på NordVPN, ser båda sidor som ansvariga: “Forskningen visar att: ju fler enheter människor äger, desto mer sårbara är de. Tillverkare måste ta ansvar för sina produkters säkerhet, men användarna måste ta sitt ansvar de också”, säger Markuson.

Experten förklarar också vad konsumenter kan göra för sitt eget skydd. Ägare av ett smart hem bör innan köp undersöka de integritetsproblem som enheten i fråga kan leda till. Starka lösenord samt att hålla enheterna uppdaterade kan öka säkerheten.

En VPN (virtuellt privat nätverk) är förmodligen det enklaste och säkraste sättet att skydda sig mot cyberattacker. Att installera en VPN på en router skyddar hela det smarta hemnätverket med kryptering. Med en VPN på en router kommer varje enhet som ansluter till den att vara säker från avlyssning och datastöld.

Relaterade Artiklar