Enkla exportlånet hjälper företag att växa

Den 1 februari lanserar SEK Enkla exportlånet som ska göra det lättare för svenska exportföretag att växa globalt.

Enkla exportlånet hjälper företag att växa 1Med exportlånet kan företag till exempel etablera sig på nya marknader, utöka sin produktionskapacitet eller utveckla nya produkter.

Finansiering är avgörande för att svenska företag ska kunna växa. Enkla exportlånet riktar sig både till exporterande företag och till deras underleverantörer. Företagen kan låna upp till 65 miljoner kronor till förmånlig ränta – helt utan säkerhet.

– En del företag har trots positiva resultat svårt att få lån från banker om de inte har tillräckliga säkerheter att erbjuda. Eftersom risken delas mellan Europeiska Investeringsfonden och SEK kan vi erbjuda en förmånlig finansiering utan säkerhet, förklarar Andreas Ericson, Chef för Medelstora företag på SEK.

Enkla exportånet omfattas av EU:s garantiprogram InnovFin:s för små- och medelstora företag. InnovFin är finansierat av EU genom Horizon 2020.

Exportlånet är en kompletterande lösning till företagens befintliga banklån och kräver inget bankbyte.

– Det måste vara enkelt för företag att få lån. Ansökningsprocessen är enkel och företagen får snabbt ett lånebesked. En annan fördel som många företag uppskattar är att de inte behöver byta bank för att få lån hos oss, säger Andreas Ericson.